China wil medisch team sturen voor Wanica Ziekenhuis
19 Jun 2019, 06:38
foto
Een delegatie van het ministerie van Volksgezondheid uit China heeft zich georiënteerd bij het in aanbouw zijnde Wanica Ziekenhuis. China wil een medisch team naar Suriname sturen.


De Chinese regering is geïnteresseerd in samenwerking met Suriname met het oog op de opening van het Wanica Ziekenhuis. Een missie van volksgezondheid uit China heeft zich ter plekke georiënteerd en gesprekken gevoerd. In een gezamenlijke persconferentie op het ministerie van Volksgezondheid is de behoefte aan de samenwerking kenbaar gemaakt door minister Antoine Elias en de Chinese ambassadeur Liu Quan. 

Minister Elias zegt dat een vleugel in het ziekenhuis beschikbaar wordt gesteld aan de Chinese medici. Zij zullen traditionele geneeswijzen toepassen. Daarnaast zal het ziekenhuis ook de gangbare gezondheidszorg aanbieden. Hiervoor worden naast Surinamers ook Cubanen en Nederlandse specialisten aangetrokken. Elias merkt op dat er grote behoefte is aan artsen. Daar waar Surinamers geen invulling aan kunnen geven, zullen buitenlanders worden aangetrokken. 

De Chinese ambassadeur is heel blij met de samenwerking die zal komen. Zijn land is vanaf 1963 begonnen om medische teams de wereld in te sturen. Intussen zijn in 56 landen een medisch team actief, waaronder ook Trinidad & Tobago, Barbados en Guyana. Minister Elias hoopt dat Suriname het 57e land wordt waar China een medisch team naar toestuurt. Het Wanica Ziekenhuis is een cadeau van China aan Suriname. "Het wordt een state of the art ziekenhuis", zegt Elias. Naast tweedelijnszorg zullen allerhande diensten worden aangeboden, waaronder fysiotherapie, alternatieve geneeswijze, acupunctuur en revalidatie.   

Surinaamse artsen en specialisten zullen ook in de gelegenheid worden gesteld om te solliciteren. Zij moeten wel voltijds beschikbaar zijn. Daar waar Surinamers geen invulling kunnen geven, zullen buitenlanders worden aangetrokken. Het streven is erop gericht om begin volgend jaar het ziekenhuis te openen. 
Advertenties