India: Hittegolf eist meer dan honderd levens
19 Jun 2019, 04:44
foto
Vrouwen halen water uit wat er van een uitgedroogd meer in de buurt van Chennai, India, is overgebleven. Delen van India hebben te kampen met extreme droogte voorafgaand aan de jaarlijkse moesson. (Foto: Reuters)


Een hittegolf in de Oost-Indiase deelstaat Bihar heeft dit seizoen 184 mensen gedood. Sinds afgelopen zaterdag zijn er 78 doden gevallen. De rampenbeheersautoriteiten van het land hebben de cijfers vrijgegeven.

De op één na langste hittegolf in het land bracht de autoriteiten in het district Gaya ertoe om tijdens de extreme hitte van de dag avondklok-achtige beperkingen op te leggen. De districtsmagistraat verbood ook alle bouwwerkzaamheden en buitenactiviteiten tussen 11.00 en 16.00 uur. De dagtemperaturen in veel delen van India schommelden de afgelopen 32 dagen boven de 40 graden Celsius, net boven het record van 33 dagen in 1988.

De temperaturen op zaterdag waren enkele van de hoogste die Gaya in dit seizoen had gezien. De barometer steeg tot 45.2 graden Celsius, ongeveer zeven graden boven het gemiddelde. Honderden mensen zijn naar ziekenhuizen gebracht en zijn behandeld voor een zonnesteek, wat meestal wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan de zon of door lichamelijke inspanning bij hoge temperaturen. Ernstige hittegolfcondities zullen voorlopig aanhouden, terwijl voor vandaag een lichte verbetering in Bihar wordt verwacht.

De zuidwestelijke moesson, die normaal gesproken tegenover Bihar zou liggen, is dit jaar ongeveer 11 dagen te laat. Het is misschien niet tot het einde van volgende week dat de zwaar getroffen deelstaat enige verlichting van de dodelijke hitte begint te zien.

Veel landen over de hele wereld hebben afgelopen week verstikkende hitte meegemaakt, waarbij records van hoge temperaturen werden verbroken. Behalve India hebben onder andere ook Pakistan, Duitsland, Polen en het westen van de Verenigde Staten hoge temperaturen gehad.
Advertenties