VN: Migrantensterfte stijgt onder Venezolanen
18 Jun 2019, 20:52
foto
Venezolanen verzamelen zich bij de grens tussen Colombia en Ecuador, om verder naar Peru te trekken. (Foto: Reuters)
(Foto: Reuters)


Minstens 380 Latijns-Amerikaanse migranten zijn dit jaar overleden tijdens hun reizen. Velen van hen zijn Venezolanen die verdrinken in de Caribische Zee. Aan de andere kant gaat het om Centraal-Amerikanen die verdrinken bij pogingen om de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico over te steken. De cijfers zijn vandaag vrijgegeven door het Migratiebureau van de Verenigde Naties.

De tol, 50 procent meer dan de 241 geregistreerd vanaf medio juni 2018, valt ook samen met aangescherpte beveiliging langs de zuidgrens van de VS. De strengere immigratieregels brengen migranten vaak naar ondergrondse criminele smokkelaars en nemen ze riskantere routes.

President Donald Trump heeft het terugdringen van illegale migratie tot één van zijn prioriteitsbeleidstoezeggingen gemaakt. Maandag stopte hij honderden miljoenen dollars aan hulp aan El Salvador, Guatemala en Honduras. Trump draait de kraan dicht, nadat hij de drie Midden-Amerikaanse landen fel bekritiseerde omdat duizenden van hun burgers asiel hadden aangevraagd aan de Amerikaanse grens met Mexico.

"Deze maand werd gekenmerkt door verschillende tragedies op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico, waar minstens 30 mensen zijn gestorven sinds 30 mei, dat is meer dan één per dag", vertelde woordvoerder Joel Millman van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) op een briefing.

Uit IOM-cijfers blijkt dat tot nu toe 144 migranten zijn overleden in Mexico, 143 in het Caribisch Gebied, 66 langs de zuidgrens van Mexico met Midden-Amerika en 27 in Zuid-Amerika. Nog 42 gemelde sterfgevallen worden onderzocht in Mexico. Ook het lot van verscheidene tientallen vluchtelingen en migranten die het Darien oerwoud in Panama kruisen, wordt onderzocht, zei Millman.

Migranten van Centraal-Amerika maken een menselijke ketting om de Rio Bravo over te steken en zo illegaal in de Verenigde Staten te komen. (Foto: Reuters)

"Dus we zien een niveau van noodlottigheid dat we nog niet eerder hebben gezien. We waarschuwen dat we met de zomermaanden die net begonnen zijn, met de intense hitte die dit met zich meebrengt, kunnen verwachten dat het nog erger zal worden."

Vier miljoen Venezolanen zijn hun thuisland ontvlucht. De meesten van hen sinds een economische en humanitaire crisis begon in 2015, aldus het VN-vluchtelingenbureau. De meesten gingen over land naar Colombia, Peru, Ecuador en Brazilië. Maar in beelden die doen denken aan wanhopige Cubanen die hun vaderland in de afgelopen decennia zijn ontvlucht, gaan Venezolanen steeds vaker met gammele boten de zee op. De totale tol omvat meer dan 80 Venezolanen die zijn gestorven of verdwenen in drie scheepswrakken in de Caribische Zee in de afgelopen twee maanden, zei Millman.

UNHCR-woordvoerder Babar Baloch riep op tot betere opsporings- en reddingsoperaties om Venezolanen te redden die vluchten via het Caribisch Gebied. "Terwijl Venezolanen gevaarlijke zeewegroutes blijven gebruiken om hun land te verlaten, roept het vluchtelingenbureau van de VN op tot meer gecoördineerde zoek- en reddingsacties om verder verlies van mensenlevens te voorkomen," zei Baloch. "Het is ook absoluut van vitaal belang dat mensen toegang hebben tot veilig grondgebied op manieren die hen niet verplichten om hun leven te riskeren."
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April