Twee jaar opgelegd in drugszaak
18 Jun 2019, 23:03
foto


Mariska S. is op de rechtszitting maandag veroordeeld door kantonrechter Maureen Dayala. Hij kreeg een celstraf opgelegd van twee jaar, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, een geldboete van SRD 5000 of een hechtenis van vijf maanden. Deze straf is conform de eis van officier van justitie, Shanta Mahadew. 

De verdachte verklaarde dat ze niets van de drugs afwist en haar lesje heeft geleerd. Ze heeft op 8 februari van dit jaar de Wet op Verdovende Middelen overtreden. Mariska S. heeft gepoogd om 5670 gram cocaïne in negentien pakketten gewikkeld, te smokkelen naar Nederland.

Bij de scancontrole viel de vrouw door de mand. De drugs werden in de pakketten tussen haar kledingstukken gevonden. Ze gaf aan dat ze de pakketten van een zekere Pieter had gekregen en hij had tevens haar ticket betaald. Ze wist niet dat het om drugs ging. Advocaat Robby Dens die Mariska S. juridisch bijstond, vroeg om strafvermindering. Hij voerde aan dat de strafmaat gebaseerd moet zijn op de netto hoeveelheid drugs die gevonden wordt. In Suriname wordt steeds het brutogewicht gehanteerd bij het opleggen van de strafmaat. 

De kantonrechter gaf aan dat de vervolging heel gedetailleerd is geweest in de strafeis. Ze zag geen reden om af te wijken hiervan. Ze hield de veroordeelde voor dat ondanks alle voorlichting op dit gebied toch mensen pakketten van anderen die ze nauwelijks kennen aannemen. De veroordeelde kende niet eens het adres en de volledige naam van de verstrekker. 

Wanita Ramnath
Advertenties