Egypte: Ex-leider Morsi kort na dood begraven
18 Jun 2019, 10:39
foto
De afgezette Egyptische president, Mohammed Morsi, achter tralies tijdens een hoorzitting in Cairo in 2014. (Archieffoto: Reuters)


De voormalige Egyptische president Mohammed Morsi is uren na zijn dood begraven. Maandag stortte hij in voor de rechtbank en stierf. Zijn advocaat vertelde het persbureau AFP dat de voormalige leider dinsdagochtend vroeg in het oosten van Caïro was begraven in bijzijn van zijn familie.

Morsi (67) zat sinds zijn afzetting in 2013 in hechtenis. Mensenrechtengroepen, die kritiek hadden geleverd op de omstandigheden waarin hij werd vastgehouden, hebben opgeroepen tot een onpartijdig onderzoek naar zijn overlijden.

Zijn familie en activisten hadden herhaaldelijk hun bezorgdheid geuit over zijn gezondheid en de tijd dat hij in eenzame opsluiting werd gehouden. Hij mocht geen bezoek van zijn advocaten en familie. Zijn zoon, Abdullah Mohamed Morsi, vertelde maandag aan Reuters dat de Egyptische autoriteiten een verzoek van de familie om een ​​openbare begrafenis in zijn geboortestad hadden geweigerd. Als topfiguur van de nu verboden islamitische beweging, de Moslimbroederschap, werd Morsi in 2012 de eerste democratisch gekozen leider van het land. Een jaar later werd hij na massale protesten tegen zijn heerschappij door een militaire coup afgezet en gevangen gezet.

Abdul Fattah al-Sisi, een voormalig legerleider, is sinds 2014 aan de macht. Na de verwijdering van Morsi lanceerden de autoriteiten hardhandige campagnes tegen zijn aanhangers en andere afwijkende meningen, wat leidde tot tienduizenden arrestaties.

De Moslimbroederschap en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, een goede bondgenoot van Morsi, behoren tot degenen die het Egyptische leiderschap de schuld hebben gegeven voor de dood van Morsi. Morsi verscheen maandag in Cairo op beschuldiging van spionage in verband met vermoedelijke contacten met de Palestijnse militante islamistische groep Hamas. Ambtenaren zeggen dat hij had gevraagd om de jury toe te spreken. Hij sprak ongeveer vijf minuten vanuit een geluiddichte glazen kooi waar hij met andere beklaagden werd vastgehouden. Enkele minuten later viel hij blijkbaar flauw tijdens een pauze in de procedure. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis waar hij dood werd verklaard," zei een verklaring van de officier van justitie van Egypte.

Ambtenaren zeiden dat een forensisch rapport naar zijn dood was opgemaakt. In het rapport stond dat er geen nieuwe, zichtbare verwondingen op zijn lichaam werden gevonden. De staatstelevisie had eerder een hartaanval als doodsoorzaak opgegeven.

Morsi was een straf van enkele tientallen jaren aan het uitzitten, nadat hij in drie andere processen was veroordeeld. Hij had eerder een doodvonnis gekregen, dat later werd vernietigd.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April