Kanhai heeft geen boodschap aan MAS over semi-duikboot
18 Jun 2019, 00:57
foto


Officier van justitie (ovj), Shanta Mahadew, heeft op de zitting maandag geantwoord op de vraag van de verdediging of contra expertise van de duikboot mogelijk is. Zij gaf aan dat de situatie nog steeds ongewijzigd is en dat de duikboot gezonken is. De duikboot is verkeerd getrokken, waardoor sommige elementen stuk zijn gegaan. De boot zonk in september vorig jaar in de Coppenamerivier bij de marinebasis van het Nationaal Leger. 

Raadsman Irvin Kanhai sprong gelijk uit zijn vel. Hij merkte op dat hij geen boodschap heeft aan de deskundige van de Maritieme Autoriteiten Suriname (MAS) die op de vorige zitting gehoord was. Zijn conclusie is dat de semi-duikboot wel in staat was om te varen. De boot had al diesel en werden diverse zeekaarten aangetroffen. Met de brandstof die er was, zouden ze ongeveer 1500 zeemijlen varen. De deskundige schat dat het ongeveer zes maanden geduurd zal hebben om op deze primitieve manier de semi-duikboot te vervaardigen. De getuige gaf aan dat de boot wel in staat was om te varen.

In deze zaak staan terecht Jimenez P., Gonzales C., Luis R., Alonso V., Sanchez P., Albida B., Cristian P., Margarita B. en Mirabal G. Het vermoeden bestond dat de duikboot gebruikt zou worden voor het transporteren van drugs. De verdachten worden het voorbereiden van een drugstransport en deelname aan een criminele organisatie verweten.

Kanhai bleef erbij dat de verdachten het recht hebben om contra expertise en dat de vervolgingsambtenaar niet in staat is dit mogelijk te maken. Hierdoor worden de belangen van de verdachten geschaad, aangezien de boot niet onderzocht kan worden. Kanhai benadrukte dat ze vanaf het begin gevraagd hebben om contra expertise, maar dat die uitgebleven is.  “Nu vaststaat dat het recht op contra- expertise niet mogelijk is, is het recht van de verdachten geschonden. Door toedoen van het Openbaar Ministerie is dit recht geschonden. Daarom vraagt de verdediging om het OM niet- ontvankelijk te verklaren”, voerde Kanhai aan. 

Mahadew herinnerde de raadsman eraan dat de deskundige van de MAS gehaald werd op verzoek van Kanhai zelf. Die heeft bevestigd dat de semi-duikboot instaat was te varen. De ovj vindt niet dat de rechten van de verdachten geschonden zijn, aangezien dat niet gebleken is uit verklaringen van getuigen. 

Kantonrechter Maureen Dayala wees het verzoek van de verdediging af. Ze stelde dat de verdachten niet in hun rechten geschonden zijn. Elk aandeel van de verdachten die nog aangehouden zijn, is duidelijk. Ook stelt ze dat de deskundige van de MAS duidelijk gezegd heeft dat hij niet tot een andere conclusie zou komen, indien hij de boot zelf bekeken had. De deskundige verklaarde dat hij zijn rapportage heeft opgemaakt aan de hand van het beeldmateriaal. 

De semi-duikboot had bijna alles: een stuur, magnetisch kompas, tanks, elektronische bedrading, pompen, verlichting, diverse bedieningen, motoren, temperatuur en smeerolie thermometer en leidingen voor luchtverversing. De propellers kon de deskundige niet zien, omdat die mogelijk onder water waren of nog niet geplaatst waren. Hij merkte op dat het niet om een duikboot ging, maar om een semi-duikboot waarvan een groot deel onder water blijft en slechts een bovenste gedeelte te zien is. Aan de zijkanten moest nog wat geplaatst worden om de boot structureel sterk te maken. Op 15 juli zal deze zaak verder behandeld worden. 

Wanita Ramnath
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April