Egypte: Ex-president Morsi overleden
17 Jun 2019, 13:38
foto
Mohamed Morsi werd in 2013 bij een militaire staatsgreep afgezet. (Getty Images)


De voormalige president van Egypte, Mohamed Morsi, is overleden nadat hij voor de rechtbank verscheen, melden de staatsmedia. De staatstelevisie berichtte dat Morsi flauw viel na een rechtszitting. Daarna stierf hij.

Morsi (67) werd democratisch gekozen in 2012 nadat de Arabische Lente van 2011 een einde bracht aan het 30-jarig bewind van  president Hosni Mubarak. Hij werd vervolgens afgezet na massale protesten en een militaire staatsgreep in juli 2013.

Hij diende slechts een jaar van een termijn van vier jaar, terwijl de organisatie waartoe hij behoorde, de Moslimbroederschap, sindsdien is verboden.

Het Cairo Criminal Court had het proces tegen Morsi en 23 anderen uitgesteld in het geval van 'samenwerking met Hamas' naar morgen.

In november 2016 schrapte het Hof van Cassatie de levenslange gevangenisstraf voor Morsi en 21 andere verdachten, waaronder sommigen die de doodstraf hadden ontvangen, in dezelfde zaak, en beval een nieuw proces.

De staatstelevisie zei dat Morsi voor de rechtbank was voor een hoorzitting over beschuldigingen van spionage die voortkwamen uit vermeende contacten met de Palestijnse islamitische groep Hamas.

Morsi diende een gevangenisstraf van 20 jaar waartoe hij was veroordeeld voor de moord op demonstranten tijdens demonstraties in 2012. Hij kreeg ook een levenslange gevangenisstraf voor spionage in een zaak die verband houdt met de Golfstaat Qatar.

 

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April