Presidentsverkiezingen Guatemala naar tweede ronde
18 Jun 2019, 02:46
foto
Sandra Torres wil allianties sluiten om zich te verzekeren van winst bij de tweede ronde van de verkiezingen in Guatemala. (Foto: Reuters)


De presidentsverkiezingen in Guatemala gaan naar een tweede ronde. De resultaten van de stemming van zondag, geven de centrumlinkse kandidaat, Sandra Torres, een duidelijke voorsprong. Maar ze heeft zich niet kunnen garanderen van een absolute meerderheid om een tweede ronde tegen een conservatieve rivaal te vermijden.

Met 94% van de stembureaus geteld, geven voorlopige resultaten de voormalige presidentsvrouw 25,27% van de stemmen. Ze wordt gevolgd door de conservatieve Alejandro Giammattei met 14.08%. De voorlopige resultaten staan op de website van het Kies Tribunaal.

Torres zei vanmorgen vroeg dat ze zou werken om allianties aan te gaan om de tweede ronde - die op 11 augustus zal plaatsvinden - te winnen. "Het land heeft eenheid nodig: om het platteland met de stad te verenigen, om de arbeiders te verenigen met het bedrijfsleven, en ook in het maatschappelijk middenveld, in alle sectoren," vertelde ze aan verslaggevers.

Het hoofd van het verkiezingsgerechtshof zei zondag laat dat het ongeveer twee weken zou duren voordat de definitieve resultaten bekend zullen zijn.

De volgende president van Guatemala staat voor de moeilijke taak om het drugsbende-geweld in te dammen dat het land heeft geteisterd en de illegale immigratie naar de Verenigde Staten heeft helpen aanwakkeren. Op zijn beurt heeft de verhoogde illegale immigratie de relatie met president Donald Trump verzuurd.

Torres van de centrum-linkse UNE-partij, heeft wekenlang voorop gelegen in de opiniepeilingen als opvolger van president Jimmy Morales. De termijn van Morales, een conservatieve voormalige televisieambtenaar, is getekend door beschuldigingen van corruptie door VN-gesteunde onderzoekers.

Desalniettemin heeft Torres ook hoge negatieve beoordelingen en kan het soms moeilijk zijn om een ​​directe overwinning te claimen in de tweede ronde als supporters van de vele kandidaten uit de middenklasse zich tegen haar verenigen. Negentien kandidaten namen deel aan de stemming. Op de derde plaats stond Edmond Mulet met 11,32%. Mulet is een voormalig VN-functionaris wiens conservatieve kandidatuur de afgelopen weken aan kracht won.

Torres, die troepen de straat op wil sturen om drugsbendes te bestrijden, en welzijnsprogramma's wil gebruiken om armoede aan te pakken, heeft bij de stemming zondag een hand gereikt naar de zakenelite van Guatemala. Ongebreideld geweld en wijdverbreide ontevredenheid over corruptie en straffeloosheid in het land van 17 miljoen, hebben ertoe geleid dat steeds meer Guatemalanen vluchten naar de Verenigde Staten.

De sterke toename van het aantal vluchtelingen heeft de belofte van Trump om illegale immigratie te beteugelen, ondermijnd. Hij heeft gedreigd Amerikaanse hulp aan Midden-Amerika te verminderen. Dat vooruitzicht heeft alarm geslagen in Guatemala, waar de erfenis van de bloedige burgeroorlog van 1960-1996, nog steeds een lange schaduw werpt over de ontwikkeling van het land.
Advertenties