Bouterse verontschuldigt zich over misverstand rond Wijnaldum
17 Jun, 00:00
foto
NDP-leider, president Desi
Bouterse, tijdens een massameeting in Coronie.


President Desi Bouterse heeft op een drukke massameeting van de NDP in Coronie zondagavond, zijn verontschuldiging aangeboden aan sterspeler Georginio Wijnaldum van Liverpool. Door een samenvoeging van een foto van de profvoetballer met de massameeting van de NDP, heeft zijn staf gedacht dat politiek wordt bedreven met de populariteit van de topvoetballer, die Surinaamse roots heeft. Bouterse heeft de schuld hiervan niet geschoven in schoenen van een politieke tegenstander. 

Bouterse zei dat hij vindt dat partijpolitiek en sport gescheiden moeten worden gehouden. Hij wilde Wijnaldum onderscheiden om zo de jeugd nog meer rolmodellen te geven voor uitzonderlijke prestaties. Het is ongeluk dat de poster samengetrokken werd met de massameeting. De president benadrukte dat de huldiging op het districtscommissariaat plaats zou vinden. Veel later zou de massameeting in het partijcentrum van de NDP gehouden worden. 

Het is een misverstand en het is jammer dat het zo gelopen is, zei de president. Hij merkte op dat veel mensen politiek bedreven hebben met deze zaak. Hij haalde aan dat niet de eerste keer sporters van formaat, of ze nou in Suriname wonen of daarbuiten, zijn gehuldigd. Het gaat om Surinamers die hun sporen hebben verdiend en een voorbeeld zijn voor jongeren. Het was niet de intentie om politiek te bedrijven met Wijnaldum, stelde Bouterse. 

Op de massameeting in Coronie ging de NDP-voorzitter uitgebreid in op zaken die spelen in het district. Daarvoor heeft Assembleelid Joan Wielzen haarfijn uitgelegd wat er allemaal aangepakt dient te worden. Zo is water heel belangrijk voor de landbouw. Coronie wil veel meer aan landbouw doen. Rijstteelt is prima, maar er moet ook rekening worden gehouden met milieu-aspecten. Vrouwen willen zich bundelen en onder andere ook doen aan kippenteelt. Wielzen vroeg de president om in de pakketten die worden verstrekt in Coronie, kippen die geteeld worden in het district, erin te doen. Het gaat om 680 pakketten alleen in Coronie. 

Bouterse riep op om samen te bundelen. Hij beloofde de jongeren dat ze nog meer betrokken zullen worden in projecten die uitgevoerd zullen worden. John Mac Endrew in een rolstoel, kreeg een scootmobiel van familie Dijksteel. Hij vroeg ook om een woning. De president beloofde dat een aangepaste starterswoning voor hem gebouwd zal worden. Zodra het terrein toegewezen is, kan het 'prefab huis' binnen een week af zijn. Er zullen net als in Nickerie ook in Coronie versneld huizen worden gebouwd, tegen een lage rente. Dit is mogelijk door de goedkeuring van het Bouwfonds door De Nationale Assemblee. Het gaat om 200 woningen. Ook mensen die geen salarisstrookje kunnen aantonen, maar bijvoorbeeld, kapper, visser, landbouwer, nagelstilist of jager zijn, komen in aanmerking voor een zachte lening.