Mahespalsingh stelt areaal beschikbaar voor zaaizaad
17 Jun 2019, 07:17
foto
NDP'er Johnny Mahespalsingh op de voorste rij op de massameeting van zaterdag in Nickerie. Hij heeft namens Westland Sama Group arealen aangeboden voor zaaizaad.


Terwijl NDP-leider, president Desi Bouterse, minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de opdracht gaf op de partijmassameeting in Nickerie zaterdagavond, om uit te kijken naar areaal voor zaaizaad, was deze kwestie reeds in kannen en kruiken. Eerder op de dag had ondernemer Johnny Mahespalsingh namens de Westland Sama Group aangeboden om reeds het komende seizoen van start te gaan met de productie van zaaizaad op haar arealen te lijn 6 en 7 Wageningen. Parmessar heeft dit probleem op het Anne van Dijk Rijst Onderzoeks Centrum Nickerie (Adron) besproken met de vertegenwoordigers van padieboerenorganisaties, de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), de Vereniging van Padie Producenten (VPP) en de coördinator van LVV Regio-West, Guido van der Kooye.

In deze constructie zal de Westland Sama Group op aangeven van deskundigen van het Adron, zorg dragen voor de grondbewerking, inzaai en verzorging van het gewas. Het zaaizaad dat daaruit word geoogst, zal tegen een door het Adron vastgestelde prijs beschikbaar worden gesteld aan de boeren. Dit maakt het mogelijk om binnen één jaar de zaaizaadvoorziening reeds met zeker 80% op te voeren. Hierbij wil de minister vooral vanuit het Adron een hoge mate van openheid bij de totstandkoming van de prijs van het zaaizaad. 

De boerenvertegenwoordigers, Harrynanan Oemraw van de SPBA en Bramdew Rampedarath van de VPP toonden zich beiden positief over het voorstel gedaan door de Westland Sama Group. Ze hopen dat dit probleem waarmee de sector reeds jaren worstelt binnenkort opgelost zal zijn, meldt het Nationaal Informatie Instituut in een persbericht. 
Adron is belast met onder andere de ontwikkeling van zaaizaad en beschikt op dit moment niet over voldoende areaal om genoeg kwalitatief zaaizaad voor de sector te produceren. Op haar eigen areaal en nog de 40 hectare die bij particulieren wordt ingehuurd, opgeteld met het deel dat door verschillende zaaizaadboeren wordt verbouwd, is er op dit moment slechts zaaizaad beschikbaar om 12.000 hectare per seizoen in te zaaien. Er is dus dringend meer areaal nodig om de minimale behoefte voor een inzaai van 30.000 hectare per seizoen te kunnen garanderen.

Bij het onderhoud op Adron waren verder aanwezig: Waarnemend directeur LVV, Deepak Jairam, directeur van Adron, Nareen Gajadin, Adron veredelaar, Jerry Tjoe a Wie, de voorzitter van het bestuur van het Stichting Nationaal Rijstonderzoeks Instituut, Johnny Mahespalsing, en de directeur van Stichting Experimentele Landbouw Bedrijven Perdiepkoemar Kedhoe. Volgens de bewindsman wil hij met de sector een transparant beleid voeren, waarbij alle actoren betrokken worden bij het oplossen van vraagstukken met betrekking tot de rijstsector. De minister heeft hierbij de aanwezigen aangegeven dat het terrein van de Prins Bernard Polder, welke bestemd is voor de veredeling van zaaizaad op dit moment nog in handen is van een huurder waar het rechtsproces tegen die, de eindfase ingaat. Wanneer dit areaal vrijkomt zal het nog ten minste 2 jaren duren voordat de zaaizaadproductie weer opgang kan komen.
Advertenties