Guatemala: Presidentsverkiezingen temidden van spanningen
17 Jun 2019, 02:09
foto
Presidentskandidaat Sandra Torres brengt haar stem uit in Guatemala City, Guatemala. (Foto: Reuters)


Guatemalanen zijn zondag naar de stembus gegaan om een nieuwe president te kiezen. De nieuwe leider zal de uitdaging moeten aangaan om het drugsbendegeweld terug te dringen dat het land in zijn greep heeft. Het geweld heeft illegale immigratie naar de Verenigde Staten aangespoord, wat de spanningen met president Donald Trump heeft aangewakkerd.

Negentien kandidaten doen mee aan de verkiezing, die naar verwachting geen absolute winnaar zal opleveren. De top twee van kanshebbers zullen het in een tweede ronde op 11 augustus tegen elkaar opnemen.

De voormalig first lady Sandra Torres, van de centrumlinkse UNE-partij, heeft steeds voor gestaan in de strijd voor de opvolging van  president Jimmy Morales. De zittingstermijn van Morales, een conservatieve voormalige televisieambtenaar, is getekend door beschuldigingen van corruptie door VN-gesteunde onderzoekers.

Torres, die troepen de straat op wil sturen om drugsbendes te bestrijden, en om armoede aan te pakken met welzijnsprogramma's, heeft de steun van ongeveer 20 procent van het electoraat, laten peilingen zien.

"We moeten onze problemen hier oplossen, en een deel van de reden voor de migratie is het gebrek aan banen, de kloof in de lonen tussen de Verenigde Staten en hier," zei Torres toen ze arriveerde om haar stem uit te brengen in Guatemala-Stad. "We moeten samenwerken met het bedrijfsleven om de economie nieuw leven in te blazen en banen te creëren."

Haar naaste rivalen, met een paar procentpunten achterstand, zijn de conservatieven Alejandro Giammattei, die zijn vierde campagne voert, en Edmond Mulet, een voormalige ambtenaar van de Verenigde Naties wiens kandidatuur in de aanloop naar de stemming steun heeft gewonnen.

Mulet, die in een witte auto met zijn vrouw en zoon arriveerde om te stemmen, benadrukte dat hij een sobere campagne had gevoerd, en zei dat hij hoopte dat hij de tweede ronde zou halen.

Ongebreideld geweld en wijdverbreide ontevredenheid over corruptie en straffeloosheid in het land van 17 miljoen hebben ertoe geleid dat steeds meer Guatemalanen vluchten naar de Verenigde Staten. De sterke toename van het aantal vluchtingen heeft de belofte van Trump om illegale immigratie te beteugelen ondermijnd en de Amerikaanse president reageerde door te dreigen Amerikaanse hulp aan Midden-Amerika te verminderen. Dat vooruitzicht heeft alarm geslagen in Guatemala, waar de erfenis van de bloedige burgeroorlog in 1960-1996 nog steeds een lange schaduw werpt over de ontwikkeling van het land.

Om een ​​ tweede ronde te voorkomen, moet één van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen behalen, een resultaat dat opiniepeilingen hoogst onwaarschijnlijk achten. Het veiligstellen van de overwinning hangt waarschijnlijk af van het vermogen van kandidaten om een ​​coalitie voor de tweede ronde op te bouwen.

In het onderzoeksrapport van vrijdag zei Eurasia Group dat Torres moeite zou hebben om een ​​tweede ronde te winnen, gezien haar hoge afkeuringspercentage en het vermogen van haar waarschijnlijke tegenstander om de conservatieve stem te verenigen en steun te verzekeren van de machtige elites van het land.

Morales, die wettelijk is uitgesloten van een herverkiezing, kwam in 2016 aan de macht met de belofte corruptie uit te roeien, nadat zijn voorganger moest aftreden na een onderzoek onder leiding van de VN-gesteunde internationale commissie tegen straffeloosheid in Guatemala (CICIG).

In plaats daarvan werd Morales zelf een doelwit van een CICIG-onderzoek naar beschuldigingen van misstanden in de campagnefinanciering en was hij onderworpen aan afzettingsprocedures in 2017. Hij overleefde de poging om hem af te zetten en raakte vervolgens verwikkeld in een bittere strijd met de CICIG. Morales zijn termijn loopt af in september.
Advertenties