Parmessar: Visserijsector zorgwekkend
16 Jun 2019, 18:09
foto
Minister Rabin Parmessar bij de opening van Orbilo Seafood Plant in het district Nickerie. (Foto: LVV via NII)


De wereldwijde ontwikkelingen in de visserijsector nemen een zorgwekkende trend aan. Het percentage van visbestanden in de categorie duurzame visserij is tussen 1974 en 2015 (in 41 jaren) gedaald van 90% naar 66,9%. Daarnaast neemt de overbevissing met rasse schreden toe.

Tussen 1974 en 2015 is het percentage van overbeviste bestanden gestegen van 10% naar 33,1%. Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gaf de cijfers vrijdag tijdens de opening van de Orbilo Seafood Plant in het district Nickerie. Hij merkte op dat er in de afgelopen tijd weinig rekening is gehouden met de draagkracht van deze hulpbron.

De sector kampt ook met illegaal, onvermelde en niet gerapporteerde visserij. Volgens de bewindsman doen de problemen zich voor omdat de nodige mechanismen niet altijd in place zijn. Hij heeft de private sector opgeroepen om samen met het ministerie het beleid te helpen bepalen voor de bescherming van de Surinaamse visstanden. Parmessar heeft erop gewezen dat het beleid erop gericht moet zijn om duurzame visserij te stimuleren en toegepaste vangtechnieken te verbeteren. Hij wil ook de samenwerking binnen het Caribisch gebied op internationaal vlak verstevigen. De LVV-bewindsman denkt ook aan verbeterde scholing en training van vissers en visinspecteurs.

Hij vindt dat er moet worden gewerkt aan de Surinaamse visserijwetgeving zodat die vooral beter kan worden afgestemd op de internationale standaarden. "De visserijsector moet de plaats krijgen van een belangrijke economische pijler, zeker als wij de nadruk willen leggen op het meer gaan produceren om dit land te helpen ontwikkelen."

Het pleidooi van de minister kwam nadat de eigenaar van Orbilo Seafood Plant, Pritipaul Singh, kenbaar maakte dat hij naast de zeven trawlervergunningen nog meer visvergunningen ambieerde. Parmessar liet eerder al weten dat er geen nieuwe visvergunningen meer worden verstrekt voor 2020.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April