Hong Kong: Twee miljoen demonstranten op straat
16 Jun, 20:51
foto
De demonstranten eisen het aftreden van de leider van Hong Kong, Carrie Lam. (Getty Images)


Bijna twee miljoen mensen hebben deelgenomen aan een massaprotest in Hong Kong tegen een controversiële uitleveringsrekening. Het aantal is niet onafhankelijk geverifieerd. Als dit wordt bevestigd, zou dit het grootste protest zijn sinds 1989.

De massa bleek ondanks de opschorting van het wetsvoorstel - die uitlevering uit Hong Kong naar het vasteland van China mogelijk zou maken - op zaterdag. De leider van Hong Kong, Carrie Lam, verontschuldigde zich vandaag voor het wetsvoorstel.

Veel demonstranten, die bang zijn voor een grotere Chinese invloed op Hong Kong, roepen om de onrust om haar aftreden. Ze eisen ook dat het wetsvoorstel volledig wordt geschrapt en niet dat het alleen wordt geschorst.

"De mars van vandaag had bijna twee miljoen mensen", vertelde Jimmy Sham van de protestgroep Civil Human Rights Front vandaag aan verslaggevers. Het protest was overwegend vredig, met naar verluidt politiemannen die zich terugtrokken om de menigte mensen langzaam door de stad te laten trekken. Dit in tegenstelling tot scènes bij de vorige grote demonstratie op woensdag, waarbij er tientallen gewonden vielen bij botsingen tussen demonstranten en politie.

De demonstratie begon vroeg in de middag op Victoria Square. Veel betogers waren in het zwart gekleed. Velen  hielden witte bloemen als rouwbetoon voor een demonstrant die zaterdag is overleden nadat hij van een richel was gevallen. Uren voor zijn dood had hij nog een anti- uitleveringsbanner uitgevouwen.


De voortgang van de mars was traag, omdat het grote aantal mensen vele straten en drukke stations blokkeerde. Toen de duisternis inviel, begonnen demonstranten belangrijke wegen en oversteekplaatsen over te nemen en omsingelden ze het gebouw van de wetgevende raad.

Ze droegen borden met de tekst 'De studenten zijn geen relschoppers', als reactie op het etiket dat de politie gaf aan de studentenprotesten van afgelopen woensdag. Relschoppen is een strafbaar feit waar tot 10 jaar gevangenisstraf op staat.