Venezolaanse migranten haasten zich naar Peruaanse grens
15 Jun 2019, 17:20
foto
Venezolanen staan in de rij bij de immigratiedienst in de grensstad Tumbes. (Foto's: Reuters)


Duizenden Venezolanen haasten zich om de grens met Peru over te steken voordat strengere migratiewetten van kracht worden. Volgens nieuwe wetten die vandaag zijn ingegaan, moeten Venezolanen een paspoort en visum hebben om Peru binnen te komen.

Autoriteiten zeggen dat donderdag alleen al 6.000 Venezolanen uit het naburige Ecuador zijn overgestoken, driemaal het daggemiddelde. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds 2015 zo'n vier miljoen mensen uit Venezuela gevlucht.

De ingestorte economie van het land heeft geleid tot hoge werkloosheid en tekorten aan voedsel en medicijnen. Honderdduizenden mensen zouden humanitaire hulp nodig hebben.

Eerder hadden Venezolaanse burgers die Peru wilden binnenkomen alleen een nationale identiteitskaart nodig. Marianni Luzardo reisde vrijdag met haar twee dochters naar de noordgrens van Peru. "In Venezuela is het bijna onmogelijk om een ​​paspoort te krijgen," vertelde ze aan de Associated Press. "We moeten snel naar Peru."

De Peruaanse president Martin Vizcarra verdedigde donderdag de strengere migratiebeperkingen. "Ons land heeft zijn armen geopend voor meer dan 800.000 Venezolanen", vertelde hij aan verslaggevers tijdens een evenement in de noordelijke stad Piura. "Ik vind het volkomen logisch en gerechtvaardigd om hen visums te vragen om een ​​betere controle over wie er binnenkomt te verzekeren."

Latijns-Amerikaanse landen ontvangen de overgrote meerderheid van Venezolaanse migranten en vluchtelingen. Volgens cijfers van de VN heeft Colombia het meeste met 1,3 miljoen, gevolgd door Peru met 768.000.

Onder de regering van Nicolás Maduro is de economie ingestort en zijn tekorten aan voedsel en medicijnen wijdverspreid. In delen van het olierijke land is brandstof schaars geworden en staan ​​chauffeurs dagenlang in wachtrijen bij de benzinestations. Er zijn ook frequente black-outs.

De regering zegt dat de tekorten worden veroorzaakt door Amerikaanse sancties. De oppositie beweert dat ze het gevolg zijn van wanbeheer en corruptie door opeenvolgende socialistische regeringen. De crisis verdiepte zich in januari nadat Juan Guaidó, het hoofd van de Nationale Assemblee, zich tot interim-president verklaarde, met het argument dat de herverkiezing van Maduro vorig jaar "onwettig" was.

Sindsdien is hij erkend door meer dan 50 landen, waaronder de VS en het grootste deel van Latijns-Amerika. Maar Maduro behoudt de loyaliteit van de meeste militairen en belangrijke bondgenoten zoals China en Rusland.
Advertenties