Ouders bezorgd over gebrek aan vaccins
13 Jun, 00:01
foto


Ouders van zuigelingen zijn er bezorgd over dat al bijkans twee maanden geen vaccins beschikbaar zijn. Deze 5-in-1 vaccins zijn tegen bescherming van diverse ziektes. De baby's moeten binnen een jaar vijf keer worden gevaccineerd. Minister Antoine Elias zegt aan Starnieuws dat met gezondheidsorganisatie PAHO wordt samengewerkt om de vaccins zo snel mogelijk hier te krijgen. Het duurt langer dan aanvankelijk werd gedacht. De bewindsman verwacht dat de bezending binnen twee weken binnen zal zijn. 

De minister merkt op dat via het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) de consultatiebureaus op de hoogte zijn gesteld. Het levert geen levensgevaar op als de baby's de vaccins iets later krijgen. Het ministerie verwacht dat de voorraad eind van de volgende week zal zijn aangevuld. 

Verschillende ouders hebben er geen begrip voor dat de vaccins niet in voorraad zijn en het maanden duurt voordat deze beschikbaar zijn. Het gaat om onder andere bescherming tegen kinkhoest, difterie, tetanus, influenza en hepatitis b. Ouders vinden dat er ook te weinig voorlichting en uitleg worden gegeven over wat de gevolgen zijn als een kind langer dan twee maanden niet gevaccineerd kan worden. Het is niet de eerste keer dat er geen vaccins zijn te krijgen, klaagt een vader die weer eens was gaan informeren of de lading al was aangekomen. 

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September