Guyanese minister aan reizigers: Leef immigratiewetten na
12 Jun, 12:42
foto
Minister Winston Felix van Burgerzaken van Guyana.


De Guyanese minister van Burgerzaken, Winston Felix, heeft personen die van en naar Suriname reizen aangespoord zich bij immigratieambtenaren aan te melden voor registratie. Minister Felix zei dat het wegvallen van de MV Canawaima van de reguliere dienst niet uitsluit dat personen de wet naleven.

Personen die aankomen, moeten er eerst voor zorgen dat zij bij vertrek het immigratiekantoor in Suriname informeren en bij aankomst in Guyana moeten zij zich aanmelden bij de immigratie," zegt de bewindsman. Eenieder die dat nalaat en wordt betrapt, zal worden vervolgd.

Immigratieprocessen in regio Six (East Berbice-Corentyne) worden momenteel uitgevoerd op immigratiekantoren op het Plein van de Republiek, Springlands of Port Moleson Creek. De immigratiewetten van het buurland schrijven voor dat als iemand Guyana wenst te verlaten door een landgrens, hij zich voor vertrek moet melden bij de dichtstbijzijnde immigratiediensten. Hetzelfde geldt voor iemand die Guyana binnenkomt via de landsgrenzen. Ook die moet zich zo spoedig mogelijk aanmelden bij de dichtstbijzijnde immigratie autoriteiten.

De waarschuwing van de bewindsman komt nadat de reguliere veerverbinding tussen Suriname en Guyana op 25 mei is komen weg te vallen. Het vaartuig MV Canawaima heeft een grondige onderhoudsbeurt nodig. Het schip dat al langer dan een jaar op een motor voer en al jaren technische mankementen vertoonde, is voor onbepaalde tijd uit de vaart gehaald. Guyana stelt zich op het standpunt dat Suriname zijn deel van de overeenkomst moet nakomen. Beide landen zijn verantwoordelijk voor onderhoud van de veerverbinding, maar Guyana heeft de laatste jaren steeds het deel van Suriname voor zijn rekening genomen. Nu wil Guyana dat Suriname zijn verplichtingen in de overeenkomst nakomt.

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September