Staking legt Haïti lam, demonstraten eisen aftreden president
11 Jun 2019, 02:47
foto
De staking kwam een dag nadat duizenden demonstranten in botsing waren geraakt met de politie. (Foto: Reuters)


Oppositieleiders in Haïti zijn begonnen met een tweedaagse staking. De hoofdstad van het land, Port-au-Prince, is lamgelegd. De demonstranten eisen het aftreden van president Jovenel Moise, om beschuldigingen van corruptie.

Scholen, bedrijven en overheidsinstellingen bleven maandag gesloten. Groepen demonstranten blokkeerden wegen en wierpen barricades van brandende banden op in Port-au-Prince. Een aantal demonstranten heeft auto's van een lokaal radiostation verbrand. De betogers beschuldigden de nieuwsmedia ervan te werken voor de overheid.

Openbaar vervoer werd opgeschort, terwijl een parlementszitting werd uitgesteld. De staking kwam een ​​dag nadat duizenden demonstranten slaags raakten met de politie. Bij die botsingen zijn twee mensen gedood en vijf anderen gewond geraakt in Port-au-Prince. Soortgelijke protesten zijn ook gehouden in de Haïtiaanse steden Jacmel, Cap-Haitien, Saint-Marc en Gonaives.

Demonstranten kwamen uit een brede dwarsdoorsnede van de samenleving, waaronder politieke partijen, religieuze groeperingen en maatschappelijke organisaties. Ze eisen nader onderzoek naar de besteding van fondsen die voortkwamen uit de gesubsidieerde olieverschepingen van Venezuela onder het Petrocaribe programma. Sinds de oprichting in 2008 wordt het programma geplaagd door beschuldigingen van corruptie.

"We eisen dat al die personen die [publieke] fondsen hebben verspild, worden berecht en gestraft. Dat hun vermogen in beslag wordt genomen en wordt overgedragen aan de Staat voor serieuze ontwikkelingsprojecten, en dat de president ontslag neemt en zichzelf aangeeft," zei protestleider Velina Charlier op zondag.

De rechters van de Hoge Rekenkamer zeiden in een rapport van vorige week dat Moise in het centrum was een "verduisteringsplan" waarin Venezolaanse fondsen die bedoeld waren voor wegenherstel zijn weggesluisd. Het rapport van de rechters noemde een reeks van voorbeelden van corruptie en wanbeheer.

De magistraten ontdekten bijvoorbeeld dat de Haïtiaanse overheid in 2014 contracten had gesloten met twee verschillende bedrijven - Agritrans en Betexs - voor hetzelfde project voor wegenherstel. De twee bleken hetzelfde belastingregistratienummer en hetzelfde personeel te hebben. Voordat Moise aan de macht kwam in 2017, gaf hij leiding aan Agritrans; Hij ontving toen US$ 700.000 om het wegwerk te doen, hoewel het bedrijf niets anders deed dan bananen verbouwen.

Het Petrocaribe-schandaal leidde tot parlementaire onderzoeken in 2016 en 2017. Publieke protesten leidden ertoe dat het naar de Hoge Rekenkamer ging om te onderzoeken hoe de 1,6 miljard dollar aan Venezolaanse middelen werd uitgegeven door de Haïtiaanse besturen. Onlangs heeft een onderzoek van de Senaat bepaald dat minstens 14 voormalige overheidsfunctionarissen naar verluidt 3,8 miljard dollar hebben misbruikt onder het beheer van voormalig president Michel Martelly.

De ineenstortende economie van Venezuela heeft de Zuid-Amerikaanse natie gedwongen om Petrocaribe-zendingen te stoppen of drastisch in te perken, wat leidt tot problemen voor de opwekking van elektriciteit. Veel Haïtianen ontvangen nu slechts een paar uur per dag elektriciteit.
Advertenties