Su Aid komt belofte rolstoelbussen tehuizen na
10 Jun, 06:33
foto
Onderdirecteur Rodney Sommandas van Huize Ashiana (midden) en zijn chauffeur testen de lift voor de rolstoel. Stichting Su Aid heeft de belofte kunnen inlossen. (Foto's: René Gompers)


De achterportier van het busje wordt opengedaan. Een man drukt een knop in. Heel 'smooth' komt de lift tevoorschijn waarmee een persoon in rolstoel, in of uit de bus verplaatst kan worden. “Test di fu yu tu noh,” stelt de chauffeur van Huize Ashiana enthousiast voor aan zijn collega van Huize Majella. Stichting Su Aid heeft zondagmiddag twee rolstoelbussen overhandigd aan de instellingen die senioren burgers opvangen. Daarmee is eindelijk een belofte ingelost.  

De bussen zijn zondagmiddag op het terrein van Radio 10 overhandigd. De vertegenwoordigers van de tehuizen en Su Aid zijn zichtbaar blij. Het heeft lang geduurd, maar uiteindelijk is een belofte ingelost. Al in 2016 heeft Su Aid geld ingezameld om rolstoelbussen voor tehuizen Margriet, Majella en Ashiana aan te schaffen. De nood was toen al erg hoog deelt Giwani Zeggen, voorzitter van Su Aid mee. “Maar het geld was niet genoeg. We hebben toen de afspraak gemaakt met de tehuizen dat de bussen wel zouden komen, wat er ook gebeurt.” 

Het ingezamelde geld werd geparkeerd. Een deel van de inzamelingsactie van 2017 is aan het rolstoelbusproject toegevoegd. “Het afgelopen jaar zouden we dat weer doen, maar in december kregen we de toezegging van Garage Ashruf dat ze twee bussen voor ons had. We hebben gesproken over de prijs en we zijn eruit gekomen. Er is nog werk verricht aan de bussen. Maar hier zijn we dan, twee jaren later dan gepland... maar Su Aid: een man een man, een woord een woord.” De bussen en “alle werk eraan” heeft rond de US$ 25.000 gekost. De Staatsolie Foundation heeft vorig jaar aan Huize Margriet een rolstoelbus geschonken. 

Onderdirecteur Rodney Sommandas van Ashiana is erg blij. “Prachtig in één woord,” zegt hij. “We hebben geduldig gewacht. Een mooi resultaat. Dit zal zeker helpen om de kosten te drukken. Ik ben heel erg blij.” Harry Neslo, directeur van Majella, maakt bijna dezelfde opmerkingen. “Het is echt welkom, echt een bijzonder cadeau. Zo dringend nodig is het. Het is niet prettig met de taxi's, de ongemakken, het tillen. Ik ben hartstikke blij.” 

De lift in de tweede bus doet het ook prima. Sommandas en de chauffeurs kijken dik tevreden. Met de liften is het veel veiliger voor de mensen in hun rolstoel om uit of in de bus te komen. Dat geldt ook voor degene die de personen via oprijplanken uit of in de bussen moeten stoten. “Het was echt een koppijn,” merkt Jennifer Slagveer, hoofd van Verzorging en Verpleging van Ashiana op. “Heel veel mensen gaan er gebruik van maken.” Slagveer, Sommandas en Neslo zijn “Su Aid en Suriname heel, heel erg dankbaar.” 

René Gompers

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September