Qatar maant tot kalmte in rel VS-Iran
09 Jun, 16:37
foto
De minister van Buitenlandse Zaken van Qatar, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani spreekt op een conferentie in Doha. (Archieffoto Reuters)


Qatar en andere landen hebben  met zowel Iran als de Verenigde Staten gesproken over de-escalatie, zei minister Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani van Buitenlandse Zaken van Qatar vandaag. Hij heeft beide partijen aangespoord om elkaar te ontmoeten en een compromis te vinden.

"Wij geloven dat er op een gegeven moment een betrokkenheid zou moeten zijn - zoiets kan niet voor altijd zo blijven", vertelde hij op zondag aan de verslaggevers in Londen. "Aangezien ze willen dat de situatie niet escaleert, moeten ze met ideeën komen die de deuren openen naar een oplossing."

Sheikh Mohammed zei dat verschillende landen, waaronder Qatar, Oman, Irak en Japan, de twee partijen hebben aangemoedigd om de druk van de ketel te halen.

"Al deze landen maken zich zorgen over de escalatie," zei hij. "Er waren pogingen van Qatar en andere landen in de regio om de situatie te de-escaleren: we hebben gesproken met de VS en we hebben ook met de Iraniërs gepraat."

"Wat we proberen te doen, is de kloof overbruggen en een gesprek tussen de twee partijen tot stand brengen, want het zal niemand in de regio ten goede komen," zei hij.

In de afgelopen weken zijn er spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten ontstaan ​​nadat Washington economische sancties tegen Iran oplegde. Washington deed dat nadat het zich had teruggetrokken uit een grootschalige nucleaire deal. Het heeft troepen naar het Midden-Oosten stuurde in een show van machtsvertoon. De troepen waren volgens de VS ambtenaren bedoeld tegen Iraanse bedreigingen voor de Amerikaanse troepen en belangen.

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September