Massaprotesten tegen Chinese uitleveringswet
09 Jun 2019, 12:39
foto
Demonstranten houden gele paraplu's op tijdens demonstraties tegen een uitleveringswetsvoorstel. (Foto: Reuters)


Honderdduizenden mensen hebben vandaag, zondag, deelgenomen aan de grootste straatprotesten van Hong Kong in jaren. De betogers willen intrekking van een ​​voorgestelde uitleveringswet waarin verdachten worden uitgeleverd aan het vasteland van China  om voor een rechtszaak te verschijnen. De straten in Hong Kong zijn totaal vastgelopen door de massa.

De eerste schattingen van de organisatoren zijn de opkomst ruim meer dan een half miljoen mensen is. Ze beweren dat de opkomst de demonstratie in 2003 heeft overtroffen, toen een half miljoen mensen de straat opgingen om te protesteren tegen plannen van de overheid voor strengere nationale veiligheidswetten.

Die wetten werden later op de plank gezet en werd een belangrijke regeringsfunctionaris gedwongen om af te treden. De verwachting was dat de uitbarsting van de zondag de druk op het bestuur van Carrie Lam, de Chief Executive van Hong Kong en zijn officiële donateurs in Beijing, zou doen toenemen.

Lam moet nog reageren op de demonstratie die volgt op weken van binnenlandse ontevredenheid toen de officiële bezorgdheid van de Amerikaanse, Europese en buitenlandse zakenlobby's toenam dat de veranderingen de gekoesterde rechtsstaat en vrijheden van Hong Kong zouden aantasten. De voormalige Britse kolonie werd in 1997 teruggegeven aan de Chinese overheersing te midden van garanties van autonomie en verschillende vrijheden, waaronder een afzonderlijk rechtssysteem, waarvan vele diplomaten en bedrijfsleiders vinden dat het de sterkste resterende krachten van de stad zijn.

De ongewoon brede oppositie tegen de wetsvoorstel die op zondag werd vertoond, vond plaats tijdens een reeks regeringsbewegingen om de banden tussen het zuiden van het vasteland van China en Hong Kong te verdiepen.

De politie moet nog een eigen schatting van de grootte van het protest geven. Maar toen tienduizenden de Wetgevende Raad bereikten in de zakenwijk Admiraliteit, was het startpunt in Victoria Park vol met duizenden mensen die nog steeds wachtten om zich bij de mars aan te sluiten. Straten langs de route iwaren volgepakt.

Gezangen van "geen uitlevering aan China, geen slechte wet" weergalmde door de hoogbouwstraten in de stad, terwijl andere demonstranten opriepen tot het aftreden van Hong Lam en andere hoge functionarissen. Het grote publiek bestond uit jonge gezinnen die baby's in kinderwagens duwden, en ouderen die een hitte van 32 graden C  trotseerden, sommige sproeiden elkaar met watermispelaars.

Woensdag zullen besprekingen starten in de Wetgevende Raad van Hong Kong over de wijzigingen aan de verordening inzake voortvluchtige overtreders. Het wetsvoorstel zou tegen eind juni in wet kunnen overgegaan. Lam heeft de amendementen aangepast, maar heeft geweigerd om het voorstel in te trekken. Hij zei dat het van vitaal belang is om een ​​al lang bestaande "maas in de wet" te dichten. Ze heeft ook gezegd dat er snel moet worden opgetreden om ervoor te zorgen dat een  Hongkonger die ervan wordt verdacht dat hij zijn vriendin heeft vermoord, voor berechting kan worden uitgeleverd aan Taiwan.

De tegenstand tegen de wet heeft een breed scala van de gemeenschap bij elkaar gebracht, van gevestigde zakenmensen en advocaten tot studenten, pro-democratie figuren en religieuze groepen. Verzekeringsagenten, leidinggevenden en kleine ondernemers voegden zich zondag bij buschauffeurs en monteurs in de straten. Tientallen mensen vertelden Reuters dat dit hun eerste protest was. Er was een sterk gevoel van eenheid onder de diverse menigten.

Protesten tegen het wetsvoorstel zijn vandaag ook gepland in 26 steden over de hele wereld, waaronder Londen, Sydney, New York en Chicago.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April