Suriname verliest een grote leider 
09 Jun, 04:42
foto
KNTS heeft zaterdag een herdenkingsdienst gehouden voor wijlen voorzitter Thomson Cheung. (Foto: Ranu Abhelakh)


Surinames oudste Chinese Vereniging Kong Ngie Tong Sang (KNTS) heeft zaterdag een herdenkingsdienst gehouden voor wijlen voorzitter Cheung Chi Wo/Thomson Cheung (1954). De Chinese gemeenschap, de Surinaamse samenleving, heeft met zijn heengaan “een grote leider verloren”, zei minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme, die namens de regering een toespraak hield.

Cheung overleed 20 mei 2019, na een kortstondig ziekbed in Miami, Florida, waar hij voor medische behandeling was. “Hij laat een leegte achter, die wij met zijn allen zullen moeten invullen. Hoe zwaar het ook is, zulks is het leven nu eenmaal”, gaf Tsang aan. Hij vroeg de nabestaanden en de Chinese gemeenschap om niet verdrietig te zijn. Wees trots op de nalatenschap van Cheung en zet het goede werk van hem voort. “Dat wat hij heeft nagelaten is onuitwisbaar, want dat draagt eenieder hier in hun hart.” 

Naast KNTS-voorzitter was Cheung ook ondervoorzitter en jarenlang roulerend voorzitter van de Suriname Chinese United Association (SCUA), de overkoepelende organisatie van veertien Chinese verenigingen van lokale Chinezen en de nieuwe stroom uit China. SCUA-voorzitter Li Xue Xiong roemde zijn vriend en collega: “een hardwerkende man die zich inzette voor de Chinese gemeenschap. Hij was rechtvaardig en genoot dan ook alle vertrouwen van hen.” KNTS-ondervoorzitter Danny Lau Yuk Keung onderstreepte dit en benadrukte ook de liefde die Cheung toonde voor Suriname, de Chinese gemeenschap, de vereniging en de ondernemers. 

Volgens de Chinese ambassade had Cheung zijn leven toegewijd aan overzeese Chinezen. Hij diende hen, beschermde en kwam op voor hun legitieme rechten en belangen, zei Charge ‘d Affaires Song Chenmao. “Zijn dood is een groot verlies voor de overzeese Chinese gemeenschap in Suriname.” Hij heeft belangrijke bijdragen geleverd in de vriendschapsbevordering tussen Suriname en China, de ontwikkeling en uitbreiding van de Chinese cultuur, etc. 

Het nieuws over zijn overlijden kwam dan als schok over bij de overzeese Chinezen. De Chinese gemeenschap in Suriname kreeg uit verschillende delen van de wereld en uit alle lagen van de bevolking berichten van medeleven. Het Overzeese Bureau voor Chinese Zaken van de Raad van State stuurde zelfs een condoleance bericht, vertelde Song. 

Cheung heeft de scepter gezwaaid bij de Overseas Chinese Services Center en de Zwemvereniging de Witte Lotus. Na jarenlang in het KNTS-bestuur te hebben gezeten, nam hij de voorzittershamer voor de eerste maal over in 2013. “Thomson had hart voor cultuur”, gaf Tsang aan en dit bezorgde hem dan ook de onderscheiding tot Officier in de Ere-Orde van de Palm, in verband met de herdenking van 160 jaar Chinese Vestiging in Suriname. Cheung was ook medeoprichter van het KNTS-Suriname Chinese Televisie Station in 2008 en vervulde de directeursrol tot 2014. 

De Charge ‘d Affaires stond ook stil bij zijn erkenningen, in het bijzonder die vanuit de Volksrepubliek China. De ontwikkelingen in China hielden hem bezig. Hij nam vele malen deel aan verschillende conferenties in China, zoals de 7th Conference for Friendship of Overseas Chinese Association in 2014, waar hij de Top Ten Overseas Chinese Associations’ award ontving namens de SCUA. Afgelopen maand zou hij weer in China moeten zijn voor deelname aan de 9e conferentie, “helaas heeft hij dit niet gehaald”. In 2017 werd hij benoemd tot lid van de China Association For International Understanding

Geboren in Fanling, Hong Kong kwam hij als jongeman in 1973 naar Suriname en trouwde later met de Surinaamse Joyce Tjong Tjin Joe. “Hij heeft Suriname zichzelve gemaakt”, merkte Tsang op. “De eenheid in verscheidenheid, is de gedachte die wij ons als volk steeds hebben laten leiden. Laten wij elkaar troosten door nu samen te gaan naar verscheidenheid in eenheid.” 

Met een elektrotechnische achtergrond, repareerde Cheung defecte radio’s en televisies voor Surinamers en opende in 1978 zijn eerste winkel Cheungs Hifi-Center. Stapsgewijs breidde hij uit naar Cheungs Sound & Vision, Computer Parts & Utilities, Cheungs Advertising en het reisbureau Traveland. 

Twee studenten van het Instituut voor Leraren brachten met het mandarijns lied ‘The Moon Represents my Heart’ ode aan de muziekman van Cheung Sound & Vision. Hij ondersteunde hen en promootte de Chinese cultuur onder alle personen. “U kwam van ver, maar u was een echte alakondreman”, gaven zij aan.

Cheung werd op 24 mei in Miami gecremeerd. Hij laat een vrouw, drie kinderen en twee kleinkinderen achter. In maart nam hij het Christelijk geloof aan. Er waren dan ook geen Chinese rituele en ceremoniën tijdens zijn herdenkingsdienst, die vervolgd werd door bijzetting van zijn urn op de Chinese begraafplaats. 

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September