Hoefdraad: Hard werken om koers te managen
07 Jun 2019, 01:59
foto
Minister Gillmore Hoefdraad.


In De Nationale Assemblee hebben donderdag verschillende leden van de oppositie commentaar geleverd op het leengedrag van de regering en de hoge koers. “We hebben de zaken onder controle, voor ons is het hard werken om de koers te managen. Onze focus is om deze onder controle te krijgen, te stabiliseren en dan kunnen we kijken hoe wij de koers naar beneden kunnen krijgen”, antwoordt de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad.

Jitendra Kalloe (VHP) merkt op dat de koers voor de US$ fluctueert en niemand weet waar die naartoe gaat. “Welke zekerheid geef je aan de burgers van het land dat u straks werkelijk uit de crisis zal komen. Het is niet merkbaar waar al die leningen en het geld afkomstig van de natuurlijke hulpbronnen naar toe zijn gegaan”, merkt het lid op. Fractiegenoot Dew Sharman noemt het lenen de nieuwste verslaving van deze regering. “Het betoog van de minister heeft mij niet kunnen overtuigen dat we met lenen alleen dit land gaan kunnen redden. Ik mis de worstcasescenario’s als we niet in staat zullen zijn om de leningen te betalen. Wat zullen we als volk moeten opbrengen om te kunnen overleven,” vraagt Sharman.

Minister Hoefdraad legt uit dat met het model van het bureau voor de Staatsschuld de regering 10 tot 15 jaar vooruit kan projecteren om de aflossingen te beheren. Hoefdraad meent geen worstcasescenario’s te zien. “Wij bouwen zodanige buffers op om ervoor te zorgen dat het niet meer misgaat. De productiesector komt behoorlijk op gang, met een verdere investering in de landbouw zullen we verbetering zien”, benadrukt de bewindsman. “We hebben niet een makkelijke situatie, maar met de rapporten van IMF en observaties van de rating agencies hebben wij de mogelijkheid toch de ondersteuning te krijgen van internationale organisaties om aan gelden te komen. Dit geeft aan dat men vertrouwen heeft”, laat de minister optekenen.

“We lenen omdat we niet anders kunnen, we lenen omdat het moet. Het grootste verschil tussen overheidsfinanciering van nu en van toen is ontwikkelingshulp. De financiering van ontwikkeling werd toen gedaan door ontwikkelingshulp. We kunnen het als land niet op onszelf”, stelt Melvin Bouva (NDP). Volgens hem zou ideaal zou zijn als het land zelf kan produceren en zelf dollars op kan brengen om te kunnen investeren in de verschillende sectoren. “We moeten kijken naar mogelijkheden buiten en dat heeft de regering gedaan. Ik pleit ervoor dat we inderdaad doorgaan en kijken waar wij onze economie kunnen versterken, zodat we in een tijd wel in staat zijn om onze eigen economie te kunnen dragen”, benadrukt Bouva.

“We hebben heel veel commentaar gehad over leningen, maar het hangt af in welke situatie je bent”, merkt minister Hoefdraad op. Hij verwijst naar 1975 toen de regering in één keer alle schulden afgelost kreeg bij de onafhankelijkheid. “Als je ontwikkelingshulp krijgt is het een hele aderlating, je hoeft niet naar de markten te gaan. Wij staan op onszelf en we moeten roeien met de riemen die we hebben. We hebben niet genoeg gegenereerd in da afgelopen jaren dus we gaan het op deze manier aanpakken”, benadrukt de minister.

Yvanka Ozir-Awailame

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April