Amerikaans reisverbod Cuba ingegaan
06 Jun 2019, 06:40
foto
Het cruiseschip Empress of the Seas van Royal Caribbean International verlaat de Baai van Havana. (Foto: Reuters)


Grote Amerikaanse cruise-operators zeiden woensdag, gisteren, dat ze niet meer naar Cuba zullen varen. Het besluit komt nadat de regering Trump een reisverbod naar Cuba uitvaardigde. Reizigers zijn boos, terwijl de cruise-operators en luchtvaartmaatschappijen zich zorgen maken over reisannuleringen en derving van inkomsten.

De nieuwe beperkingen zijn bedoeld om de communistische regering van Cuba onder druk te zetten om hervormingen door te voeren en om de steun aan de Venezolaanse president Nicolas Maduro stop te zetten. "Vanwege wijzigingen in het Amerikaanse beleid, is het het bedrijf niet toegestaan om per onmiddellijke ingang naar Cuba varen," zei Carnival Corp.

Een woordvoerder van Norwegian Cruise Line Holdings Ltd zei dat het bedrijf alle aanvragen naar Cuba had stopgezet en eerder geplande afvaarten aan het wijzigen was. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dinsdag dat het land bezoeken aan Cuba ​​via passagiers- en recreatievaartuigen, inclusief cruiseschepen en jachten, evenals particuliere en zakelijke vliegtuigen, niet langer zou toestaan.

American Airlines Group Inc., JetBlue Airways Corp en United Airlines, die in 2016 zijn begonnen met vliegen naar Cuba, zeiden dat ze de herziene regelgeving aan het evalueren waren. Delta Air Lines Inc zei dat het was gestopt met het accepteren van boekingen naar Cuba onder de zogenaamde people-to-people-licentie vanaf middernacht op 4 juni. Klanten die vóór die tijd onder de vrijstelling boekten, mogen reizen.

"De vermindering van het aantal reizigers betekent waarschijnlijk het einde van de Amerikaanse commerciële vluchten vanuit plaatsen buiten Florida, omdat er onvoldoende vraag zal zijn om reguliere vluchten te vullen", zegt William LeoGrande, Cuba-expert en hoogleraar aan de Amerikaanse universiteit.

Het verbod is gisteren, woensdag ingegaan. Cruisemaatschappijen hebben daardoor geen overgangsvrije periode om bestemmingen te wijzigen, wat de verwarring onder cruisepassagiers alleen maar aanwakkert.

Zowel Carnival als Royal Caribbean zeiden dat ze zouden stoppen bij verschillende niet-Cubaanse havens en compensatie zouden aanbieden aan reizigers. Carnival zei dat de gasten die nu aan boord zijn van de Carnival Sensation-cruise die op 3 juni is uitgevaren, nu op donderdag op het Mexicaanse eiland Cozumel zal aanmeren in plaats van Havana. Het bedrijf zei dat de gasten aan boord US$ 100 zouden ontvangen voor het ongemak.

"We werken zo snel mogelijk om alternatieve routes voor de rest van onze Cuba-reizen te beveiligen en verwachten informatie te hebben voor afvaarten in de komende 2-3 dagen," zei Carnival. Het heeft drie cruisemaatschappijen die naar Cuba varen.

Royal Caribbean zei dat alle cruises op de Majesty of the Seas en Empress of the Seas dit jaar alternatieve havens in het Caribisch Gebied zullen hebben. Het werkt ook aan alternatieve routes voor afvaarten van 2020. Gasten kunnen hun huidige boeking annuleren voor een volledige restitutie, of kunnen hun afvaartdatum behouden met een nieuw reisschema en een terugbetaling van 50% ontvangen, aldus Royal Caribbean. Gisteren zei Royal Caribbean dat zijn schepen die woensdag en donderdag uitvaren niet zouden stoppen in Cuba.

Reizigers hebben op Twitter hun woede en frustratie geuit over de gedwongen veranderingen in hun vakantieplannen. Cuba is goed voor een klein percentage van de afvaarten van ongeveer 4% voor Norwegian Cruise, ongeveer 3% voor Royal Caribbean, en ongeveer een procent voor Carnival, schreef Wolfe Research-analist Jared Shojaian in een notitie. Shojaian zei dat terwijl cruisemaatschappijen gemakkelijk een Cubaanse haven kunnen ruilen voor een andere niet-Cubaanse haven, gasten de route misschien helemaal voor Cuba hebben gekocht. "Dat betekent dat cruisemaatschappijen mogelijk restituties of toekomstige cruisekredieten moeten betalen om gasten te compenseren, wat voorspelt dat de winstimpact voor 2019 nog moeilijker is, en mogelijk meer afstevent op een tegenvaller," zei hij.

Aandelen van Norwegian Cruise daalden 3,5%, terwijl die van Royal Caribbean en Carnival ongeveer 3% daalden op de beurs.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April