Wereld Milieudag en Ied-Ul-Fitre, een perfect moment van bezinning
05 Jun 2019, 22:40
foto


Ingezonden

Wereld Milieu Dag valt vandaag samen met de nationale feestdag van Ied-ul-Fitre, een opmerkelijke dag om te bezinnen over de relatie tussen de mens, het milieu en God. Op de website van de United Nations Environment Programme wordt er aandacht besteed aan de belangrijke rol die de Islam kan vervullen als model voor wat zij noemen Environmental Stewardship.

Ik heb zelf mogen meemaken, niet alleen via interessante documentaires op televisie, maar ook persoonlijk met vrienden en familie hoe bijvoorbeeld zuinigheid met voedsel en water wordt verkondigd in de Islam. Neem niet meer dan je kan eten, drinken, of gebruiken.

Vandaag vraag ik de aandacht van alle Surinamers om stil te blijven staan bij de vraag wat voor wereld wij willen overdragen aan onze kinderen. Ik stel deze vraag in het bijzonder aan de jonge ouders, de Millennials, personen in hun dertiger jaren. Waarom aan u?  Omdat u, ongeacht als het u interesseert of niet, zal moeten leven met de gevolgen van beslissingen die vandaag worden genomen door machthebbers die gezien hun hoge leeftijden naar alle waarschijnlijkheid niet erbij zullen zijn om de gevolgen van hun besluiten op onze kinderen in het jaar 2050, zij het goed of kwaad, gewild of ongewild, mee te maken.

Ik stel deze vraag in het bijzonder aan u, jongeren van Suriname, omdat u, insh' Allah, nog in leven zal zijn om de gewenste verandering mee te maken, waarvoor ik vandaag bij u pleit, in het belang van onze kinderen. Het jaar 2050 heeft internationaal een bijzonder grote symbolische betekenis, omdat er in dat jaar heel wat ernstige gebeurtenissen zullen plaatsvinden die de leefbaarheid en bewoonbaarheid op onze planeet permanent zal bedreigen indien wij niet instaat zijn een mentaliteitsombuiging te maken.

De verscheidene milieu vergaderingen en workshops die ik heb mogen bijwonen, maar ook educatieve documentaires wijzen allen op het gegeven dat de menselijke beschaving onvoldoende doet en heeft gedaan om haar levensstijl te houden binnen de grenzen van het voorzienend en herstellend vermogen van de natuur. Maar dat was niet altijd zo geweest.

De moderne levensstijl begon met de Industriële Revolutie in 1750, toen er sprake was van een overgang van handmatig naar machinaal vervaardigde goederen. Al gauw was de hele aarde gekoloniseerd en opgedeeld in kolonies, die tot de dag van vandaag nog steeds ontwikkelingslanden zijn. En vandaag aan de dag als gevolg van massa productie, massa consumptie en de natuuronvriendelijke benutting van de aarde, hebben wij niet alleen maar te maken met ernstige klimaatverandering, maar ook met ernstige milieuvervuiling en het opraken van de nodige natuurlijke hulpbronnen om deze moderne levensstijl te accommoderen.

Het is in verscheidene wetenschappelijke- en VN-rapporten aangetoond, dat indien elk ontwikkelingsland een levenstandaard wil bereiken als dat van de Verenigde Staten, wij natuurlijke hulpbronnen nodig zullen hebben equivalent aan drie (3) tot vier (4) keer dan wat de Aarde kan bieden. U kunt zich voorstellen dat, met dit gegeven, de ontwikkelde landen (oftewel de Centrum landen) er alles aan zullen doen om hun hoge levenstandaard te behouden al dan niet ten koste van de ontwikkelingslanden (oftewel de Periferie landen). En alleen enkele ontwikkelingslanden die slim hierop weten in te spelen zich een redelijke positie zullen kunnen verwerven, natuurlijk ten koste van andere minder voorbereide landen. Het is al geprojecteerd dat in het jaar 2050 de geopolitieke verschuivingen zullen plaatsvinden rondom de strijd voor 's werelds overgebleven natuurlijke hulpbronnen.

Als wij allemaal onverantwoordelijk blijven omgaan met de natuur, zullen onze kinderen, in het hoogtepunt van hun jong bestaan, veel minder kansen hebben op een goed bestaan. En zullen alleen de kinderen van welgestelden tot op een zekere hoogte bespaard blijven van de desastreuze milieu gevolgen. Maar in het algemeen, zullen allen in de ontwikkelingslanden nog vaker dan nu het geval is, het slachtoffer worden, van geweld van de natuur en van de mens. U ziet het al om u heen. Er heerst een drukkende sfeer. Mensen zijn gestrest, en plegen allerlei ondoordachte handelingen en criminele feiten tegenover zichzelf en hun medemens. De afgelopen week alleen al hadden wij te maken met zelfmoord, verkrachting, moord, beroving, verminking en niet te vergeten pesterijen. Daarbovenop hebben wij te doen met de gevolgen van klimaatverandering die een voorproefje zijn van wat gaat komen als wij niet slim omgaan met onze natuurlijke hulpbronnen en in onze betrekkingen met andere landen.

Suriname heeft geen andere keus dan om sneller dan gewild volwassen te worden. Dat kan alleen als wij ons afdoen van alles wat ons van elkaar scheidt om samenwerking mogelijk te maken. Want wanneer de gevolgen van klimaatverandering en milieuvervuiling zich manifesteren, raakt het niet één bepaalde groep, maar ons allen ongeacht ras, geloof of sociale status. Gevolgen die in 2050, vele malen erger zullen zijn dan nu het geval is.

In de VN wordt gebruik gemaakt van de benaming Point of No Return, wat inhoudt dat het warmer wordend klimaat niet meer teruggedraaid zal kunnen worden, net als onze wisselkoers, met alle gevolgen van dien.  Deze Point of No Return kan het vroegst in 2040 al beklonken zijn. Het is daarom noodzakelijk dat wij Surinamers een collectief bewustzijn aannemen, waarin wij samen als één volk optrekken. Dat wij gezamenlijk als één volk een sociaal contract sluiten met de natuur.

Ik doe een beroep op de religieuze leiders om hun volgelingen aanhoudend te blijven aanmoedigen een milieuvriendelijke levensstijl op na te houden. Alle in Suriname gevestigde religiën bevatten immers principes van een harmonisch bestaan met de natuur, en het wordt tijd dat wij ons strakker aan deze principes gaan houden.

Ik doe een beroep op de individuele burger. We kunnen beginnen met de kleine dingen zoals het nalaten om vuil te gooien langs de weg of in waterwegen; om verantwoordelijker om te gaan met petflessen en andersoortig plastic: geen plastic zakken meer te gebruiken bij het doen van inkopen ( accepteer geen plastic zakken meer van de Chinees), om het gebruik van petflessen hevig te reduceren, om over te stappen naar glazen of kartonnen flessen.

Ik doe een beroep op het collectief van bedrijven om te commercialiseren op recycling en het splitsen van vuil. Ik doe een beroep op de overheid om public-private partnerships aan te gaan om bovengenoemde initiatieven te faciliteren. Daarnaast vraag ik de overheid een agressieve campagne te voeren om erop toe te zien dat de harmonische benutting van de natuur wordt nageleefd.

Een sleutel voor succes ligt naar mijn inziens voornamelijk in het decentralisatieproces, omdat in dit model de zelfvoorziening van de mens centraal staat. Op de eerste plaats dient het decentralisatieproces te worden afgerond zoals was opgenomen in de objectives van de Decentralization and Local Government Strengthening (DLGP). Ik weet hiervan, omdat mijn MPA - afstudeerscriptie in 2017 als thema had 'De financiële decentralisatie van Suriname', waarin ik een grondige evaluatie had gepleegd over de status van het decentralisatieproces in Suriname. Dat houdt in dat het tiental wetten die al langer dan tien jaar geleden waren opgesteld tijdens het DLGP met de snelste spoed worden goedgekeurd door DNA. Dit zal niet alleen de participatory budgeting ten goede komen, dus dat burgers inderdaad kunnen bepalen hoe en waarop het Districtsbudget wordt besteed, maar ook de financiële autonomie van de districten in de inning van gelden.

De laatste stap is het invoeren van een Performance Based Grant System (PBGS), wat inhoudt dat de districten middels subjectsubsidie beloond zullen worden voor hun voorbeeldig gedrag.  Bijvoorbeeld: een korting in nutsvoorzieningen voor alle districtsbewoners bij het behalen van een bepaalde milieu target. Er ontstaat een gezonde concurrentie tussen districten,  waarbij milieu bewust gedrag slechts één onderdeel is van zo een PBGS systeem.

Om klimaatverandering en milieuvervuiling daadwerkelijk gezamenlijk aan te pakken dienen de rechten van alle burgers geregeld te zijn en te allen tijde te worden eerbiedigt in het bijzonder de grondenrechten van de in stam verband levende gemeenschappen in het binnenland. Laatstgenoemden zijn degenen die direct worden geconfronteerd met de degradatie dan wel vernietiging van onze bossen en omliggende ecosystemen. Eenmaal ons achterland is gevallen, hebben wij de strijd zo goed als verloren, omdat zinspelend op 2050, de internationale strijd om natuurlijke hulpbronnen nog heftiger zal zijn dan nu het geval is. Met een verhoogde risico van gesjoemel met concessies.

Het is zaak, dat wij nu de nodige juridische maatregelen treffen om ervoor zorg te dragen dat onze rijkdommen niet gratis of voor een appel en een ei worden weggedragen naar het buitenland, maar dat wij deze in afdoende mate kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van de totale bevolking. Wij moeten vandaag een totale stop zetten in de export van rondhout en in plaats daarvan investeren in een totale supply-chain industrie van houtproducten.  Leer van Gabon die hetzelfde probleem had als Suriname, maar sindsdien is uitgegroeid tot de top 5 Economische Zones voor Houtproductie op het Afrikaans continent.

Als wij een toekomst willen voor onze kinderen, dienen wij vandaag de juiste beslissingen te maken en het bestuur van het land, evenrediger te verdelen, zodat de macht niet geconcentreerd blijft bij DNA of de overheid, maar ook bij de burgers.

Concluderend kijk ik uit naar de opkomende verkiezingen en doe een beroep op alle politieke partijen om het milieu voldoende mee te nemen in hun politieke campagnes, met duidelijke oplossingsmodellen hoe Suriname zich nationaal en internationaal zal dienen te positioneren, zodat de fundamentele garanties gewaarborgd zijn voor een goed bestaan van onze kinderen (en degenen van ons die nog in leven zijn) in 2050.

Dat Wereld Milieu Dag en Ied-Ul-Fitre samenvallen is geen toeval, maar een aangeboden kans om in alle eerbied te reflecteren op de toekomst van de relatie tussen Mens, Milieu en God.

As-Salaam-Alaikum

Jürgen Budike
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April