SIS beëindigt vastenmaand vandaag met Ied-gebed
04 Jun 2019, 12:32
foto
De Stichting der Islamitische Gemeenten in Suriname (SIS) heeft vanmorgen het Ied-gebed gehouden in het Franklin Essed Stadion. (Foto's: René Gompers)


“Alahu Akbar” (God is Groot) galmt het door het Franklin Essedstadion terwijl er steeds meer gelovigen naar binnen komen. Mannen, vrouwen, kinderen, hele gezinnen zijn naar het stadion getogen om samen het Ied-gebed te doen. Traditioneel is vandaag de vastenmaand massaal afgesloten door de Stichting der Islamitische Gemeenten in Suriname (SIS), waaraan meer dan 60 moskeeën verbonden zijn. Landelijk is er op vier locaties tegelijk gebeden. 

Het gezamenlijke Ied-gebed is ook gehouden in Moengo, Saramacca en Nickerie. Weliswaar op kleinere schaal, deelt ondervoorzitter van de SIS, Louis Abuzaid, mee. Normaliter vond het massale gebed van Paramaribo op het Onafhankelijkheidsplein plaats. De laatste twee jaren is het op het terrein van de Kamer van Koophandel gehouden. Abuzaid zegt dat voor dit jaar het Plein al door een andere organisatie is aangevraagd en de prijs van KKF is opgeschroefd. Het werd de organisatie te duur en was ze genoodzaakt een andere plek te zoeken. Het is een voetbalveld geworden. SIS is de Surinaamse Voetbalbond zeer dankbaar voor de medewerking. 

Namens de overheid zou minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken de massa toespreken. De boodschap is door raadsadviseur Isaak Soerokarso overgebracht. Daarin wordt benadrukt het belang van het vasten, de rol van religieuze organisaties bij het bewaken van normen en waarden. Ook worden de Islamitische organisaties opgeroepen om in overleg te treden om de nationale vrije dag te kunnen bepalen. De overheid gaat een “wezenlijke bijdrage leveren aan een gerichte en gedegen vaststelling” van niet alleen de Ied-ul Fitr dag, maar ook van alle andere vrije dagen.” SIS houdt jaarlijks een massaal gebed. De andere verenigingen houden woensdag, op de nationale vrije dag, gebedsdiensten in de moskeeën. 

Tijdens de preek is aangehaald dat “het daarom goed is voor de bewindslieden, beleidsmakers, parlementariërs en alle rechtgeaarde Surinamers om Hem te smeken, hen tot betere personen te maken. En om leiding, kracht en geduld van de Almachtige te smeken om zodoende ons geliefd land betere te besturen.” Het vasten doet meer dan de gelovige dichterbij God brengen, en geestelijke capaciteiten ontwikkelen merkt Abuzaid op. “Je leert je emoties en begeertes onder controle te hebben, het ontwikkelt het solidariteitsgevoel. Het lichaam wordt daarbij ook gereinigd, er vindt ontgifting plaats. Het is eigenlijk een grote servicebeurt.”

René Gompers
Advertenties