Blog: Praktisch idealisme
05 Jun 2019, 10:32
foto
Helyante Mac-Donald


Je kunt jezelf duizend en één vragen stellen, begrijpen zal je het niet. Begrijpen waarom iemand een succesvolle carrière onderbreekt om minister te worden in een corrupt regime. Of waarom schijnbare integere personen kiezen om de politiek in te gaan onder dubieuze leiders. Mijn sympathie gaat uit naar allen die denken onder een corrupt regime eerlijk te kunnen blijven. Ben ik pessimistisch, doemdenker of gewoon net als vele anderen zo sceptisch en cynisch vanwege de teloorgang van instituten en de vele niet ingeloste beloftes? Het vertrouwen in de politiek raak je automatisch kwijt wanneer je de ravage onder ogen durft te zien. Politiek willen overleven heeft de hoogste prioriteit en drijft tot het uithollen van instituten, thuis zetten van andersdenkenden, en consumptief lenen. Het slopen gaat altijd veel sneller dan opbouwen; die ervaring hebben wij jammer genoeg al eerder opgedaan.

De volledige materiële en immateriële erfenis van Suriname leggen wij bij elke verkiezing in handen van de politiek. Een erfenis (de hulpbronnen) die deze generatie in bruikleen heeft en overdraagt aan de komende generaties. Hoe verantwoord gaan wij om met die hulpbronnen, en geven wij aan onze nakomelingen voldoende rekenschap van de verarming welke een gevolg is van de verkeerde keuzes die op alle niveaus worden gemaakt? Nu korter dan een jaar voor de verkiezingen zal het mobiliseren van al die zwaar teleurgestelde kiezers een mega uitdaging vormen voor alle partijen. Het vullen van een partijcentrum met ouders en hun kinderen die tegen betaling en een maaltijd vanuit verre districten worden aangevoerd, is wat anders dan gegarandeerd zijn van hun stem bij de volgende verkiezingen. 

Het aan de zijlijn, buiten de politieke arena, commentaar leveren, draagt natuurlijk ook niet bij aan echte verandering. Dus chapeau aan al die politiek relatief jonge Surinamers die zich hebben verenigd in nieuwe politieke partijen. Met ambitieuze idealen voor Suriname durven zij te gaan voor verandering. Dat zal grote persoonlijke opofferingen vragen, en zeker samengaan met impopulaire maatregelen. Het bestuurlijk puin ruimen en herwinnen van vertrouwen binnen en buiten Suriname  is geen gemakkelijke taak. Ook die ervaring hebben wij al opgedaan. 

Waar en hoe beginnen? 
Het ontwikkelen van de menselijke hulpbronnen, het beschermen van het milieu en het duurzaam ontwikkelen van onze natuurlijke hulpbronnen verdienen de hoogste prioriteit. Er je schouders onder zetten vereist moed, integriteit en hard (samen)werken naar dat ideaal van een welvarend Suriname. Als politici zich willen laten leiden door dat toekomstbeeld en het menselijke, natuurlijke e.a. potentieel daarbij duurzaam tot ontwikkeling wordt gebracht dan is er hoop. Moet je naïef en idealist zijn om te geloven dat die politici nog bestaan; ik hoop van niet! 

Het draaiboek voor het ontmantelen en herinrichten van een corrupt naar een voor ieder transparant overheidsapparaat hopen wij kiezers terug te vinden in de verkiezingsprogramma’s. Het begrip praktisch idealisme dat ik onlangs tegenkwam in een andere context zette mij aan het nadenken. Mijn vrije vertaling van dat begrip gaat er van uit dat enige realiteitszin noodzakelijk is om als idealist te kunnen overleven. En vooral ook om vanuit dat idealisme te willen gaan herbouwen van onder andere de economie en onze sociale sectoren. Ook het terugwinnen van het vertrouwen van al die echte werkers die op een zijspoor zijn beland is essentieel. Elke idealist maakt deze wereld echt een beetje beter als we rekening willen houden met de grillige realiteit als startpunt. Praktisch idealisme vanuit een geloof in de veerkracht van systemen, instituten en individuen omdat het beter kan als wij daar echt voor gaan. En als je het nu idealisme, realisme of pragmatisme noemt beter dan nu moet wel de norm zijn!

Helyante Mac-Donald 

Schrijven doet zij om te reflecteren op wat zij ziet en ervaart vanuit een hele brede interesse. Bedrijfseconoom van beroep en vanaf 2006 als zelfstandig managementconsultant actief op het snijvlak van Organisatie-inrichting, Business planning en Marketing. Zie ook www.CrossedLinesadvisory.sr. Feedback op haar blog stelt zij erg op prijs en kan via het mailadres info@crossedlinesadvisory.sr.

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April