Diamanten huwelijk voor echtpaar Bijeren van Pelgrimkondre
03 Jun 2019, 18:36
foto
Het echtpaar Raymond en Antoinette Beijen met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Dc Kenya Pansa heeft hen een bezoek gebracht.


Raymond Bijeren en Antoinette Bijeren- Hudson hebben zaterdag 1 juni met familie en vrienden hun diamantenhuwelijk gevierd. Muziek en gezang waren vanop een afstand al te horen. De regen heeft de pret niet gedrukt. Massaal zijn de mensen uit de omliggende dorpen samengekomen om het unieke diamantenfeest te vieren op Pelgrimkondre in het ressort Patamacca.


Raymond en Antoinette trouwden op 27 mei 1959 samen met twee andere koppels die intussen zijn overleden.  Raymond, geboren op 8 augustus 1934, was tot aan zijn pensionering bij het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling interieurverzorger. In zijn woongebied is hij bekend als een bootsman en predikant van de Weyleyaanse Gemeente te Pelgrimkondre.


Antoinette, geboren op 1 juni 1940, is altijd huismoeder geweest en deed aan gezinslandbouw. Uit het huwelijk van Raymond en Antoinette zijn tien kinderen geboren, waarvan één al is overleden. Met 60 kleinkinderen en 40 achterkleinkinderen heeft het koppel een grote familie.


De 85-jarige Raymond vertelt aan Starnieuws dat het moeilijkste van alles was om 60 jaar geleden te trouwen als een afstammeling van de marrons. Hij en twee andere mannen van zijn dorp Dantapoe bekeerden zich tot het Christelijk geloof. Zij besloten daarop dat zij zouden trouwen met hun vrouwen. Er was een enorme weerstand van de kant van de ouders, vertelt Raymond. De ouders gingen ervan uit dat zij met het uithuwelijken van hun kind, hem of haar verkochten aan de schoonfamilie. De ouders bleven lange tijd oneens met de huwelijksgedachte, maar de kerk bleef hen het nut van het huwelijk uitleggen. Gelet op hun radicale levensverandering is er op gegeven moment meegewerkt aan het huwelijk. Raymond zegt dat de kracht van God en zijn liefdesrelatie met Antoinette hen erdoor heen hielp. “We waren altijd samen. We hebben met alle geduld onze lastige kanten gedragen.” Zijn vrouw Antoinette (79) vult aan en zegt dat geduld een schone zaak is.


Districtscommissaris Kenya Pansa van Marowijne Zuid-West heeft het echtpaar bedankt voor de geweldige prestatie om een huwelijk zo lang is stand te houden ondanks vele tegenslagen. “Dit huwelijk dient als voorbeeld voor velen.” Onder de sprekers op de avond waren ook Frits Bijeren, Andreas Banwarie en Jozef Nauna. Ze benadrukten elk op hun manier de stempel die de kerk heeft gedrukt in de samenleving daar. De Wesleyaanse Gemeente heeft de leer van het huwelijk bij wet geïntroduceerd aan de gemeenschap. Ook deze sprekers hebben hun vader en oom als voorbeeld gebruikt en zijn nu ook getrouwd.

Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April