Tsang: Brandstofprijs gaat niet hoger dan SRD 6.99
31 May 2019, 00:00
foto
Minister Stephen Tsang van HI&T beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) zegt dat aan de pomp de prijs voor een liter brandstof de SRD 7 niet mag overschrijden. Op het moment is er een lichte daling en de benzine prijs voor de komende periode ligt rond de SRD 6.75. Dit antwoordt de bewindsman op een vraag die Assembleelid Diana Pokie (ABOP) had gesteld tijdens de begrotingsbehandeling over de brandstofprijs. 

Het ministerie van HI&T maakt twee wekelijkse prognoses van pompprijzen op basis van de ingediende documenten van de oliemaatschappijen. "Indien de brandstofprijs hoger wordt geprognosticeerd dan SRD 7 per liter, wordt er beleid op losgelaten om de prijs beneden SRD 7 per liter te houden, zodat deze betaalbaar blijft voor de samenleving," heeft Tsang aangegeven donderdag. 

De brandstofprijzen zijn in Suriname laag in vergelijking met die gehanteerd worden in de regio, voert de bewindsman aan. In de regio is de brandstofprijs rond US$ 1 of hoger. "Dat betekent dat als wij in Suriname de prijzen in de regio gingen hanteren, wij nu rond de 7.5 of 8 SRD zouden moeten zitten. Wij zitten er in Suriname nog ruim onder, momenteel lager dan SRD 6.80, juist door ingrijpen van de overheid. De lage prijs voor onze benzine zorgt er wel voor dat we te maken hebben met smokkel van onze benzine en diesel naar de buurlanden. Maar dat is een andere issue die we gaan aanpakken," zegt Tsang. 

Het ministerie volgt nauwlettend de ontwikkelingen van de olieprijzen op de wereldmarkt en maakt steeds om de twee weken prognoses om na te gaan welke richting de pompprijzen opgaan, legt de minister uit. De pompprijzen worden 'gecapt' op het niveau SRD 6.99 per liter, hetgeen inhoudt dat elke cent die boven dit niveau gaat, uit de government take in mindering gebracht wordt. "Het ministerie monitort de bewegingen op de markt en we grijpen in, na gedegen evaluatie van de 2 wekelijkse postings en na afstemming met het ministerie van Financiën om op verantwoorde wijze, de grote schommelingen in brandstof op te vangen zodat de rust in de economie behouden blijft. U heeft ongetwijfeld kunnen zien dat de benzineprijs geruime tijd, sedert 2018 vaker op SRD 6.99 per liter heeft gestaan. Dat komt doordat de overheid heeft ingeleverd in de government take om de benzine betaalbaar te houden voor de burgers," stelt de minister. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April