Verenigd Koninkrijk: Zeven kandidaten om May te vervangen
26 May, 05:42
foto
In de rij van kandidaten om de Britse premier Theresa May te vervangen, is de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson favoriet. (Foto: Reuters)


De strijd om Theresa May als Britse premier op te volgen, heeft zeven kandidaten in een rij geplaatst. Zeven kandidaten zeiden zaterdag dat ze zouden slagen waar May heeft gefaald om een zwaar verdeelde Groot-Brittannië uit de Europese Unie te leiden.

May heeft vrijdag aangekondigd dat ze stopte na haar mislukking om de Brexit tot een goed eind te brengen. Haar besluit heeft het vooruitzicht op een nieuwe leider die een hardere opstelling met de EU zou kunnen nastreven vergroot. Een hardere opstelling zou leiden tot confrontatie met het blok of een mogelijke parlementsverkiezing.

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock, ex-Brexit-minister Dominic Raab en voormalig House of Commons-leider Andrea Leadsom sloten zich zaterdag aan bij de langer wordende rij om May te vervangen.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, de huidige minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt, de minister van Internationale Ontwikkeling Rory Stewart en oud-minister van Werkgelegenheid en Pensioenen Esther McVey hadden al aangekondigd dat ze zouden deelnemen aan de strijd om het voorzitterschap.

De verwachting is dat zo'n twaalf personen zich zullen aandienen als de mogelijke opvolger van May. De kranten melden dat de minister van Milieu, Michael Gove, zijn kandidatuur hoogstwaarschijnlijk vandaag, zondag, zal aankondigen.

May faalde tot driemaal toe om groen licht van het parlement te krijgen voor een  ​​scheidingsovereenkomst die ze met de EU had afgesproken. De Conservatieve Partij van May is zwaar verdeeld over Europa. Het betekende dat de oorspronkelijke Brexit-datum van 29 maart werd verlengd tot 31 oktober om te zien of er een compromis kon worden bereikt.

Alle kandidaten zeggen dat ze consensus kunnen bereiken of de deal van May kunnen wijzigen, hoewel de EU heeft gezegd dat ze het verdrag niet opnieuw zal bespreken. 'We moeten een deal voorstellen die door dit parlement gaat,' zei Hancock tegen de BBC. "We moeten brutaal eerlijk zijn over de handelsbesprekingen."

Raab, een leidende figuur onder de Conservatieven van de pro-Brexit, zei dat hij niet wilde uitstappen zonder een deal, maar dat hij dat doen als de EU weigerde om te wijken. Zijn standpunt werd overgenomen door Leadsom, die woensdag uit de regering stapte uit onvrede met de deal van May.

"Om te slagen in een onderhandeling moet je bereid zijn om weg te lopen," vertelde Leadsom  de krant Sunday Times. Hij behoorde tot de laatste twee in de strijd van 2016 om David Cameron als premier te vervangen na het EU-referendum.

De Brexit zal de strijd die in de week van 10 juni begint, domineren. Dan zullen conservatieve wetgevers beginnen om partijleden voor zich te winnen. Volgens de Sunday Telegraph zullen ongeveer 160.000 partijleden uiteindelijk de winnaar kiezen uit de laatste twee kandidaten.

Johnson favoriet

Enquêtes hebben gesuggereerd dat de leden overweldigend pro-Brexit zijn en voorstander van het verlaten van de EU zonder een deal. Boris Johnson is de duidelijke favoriet bij de voorspellers en hij heeft ook gezegd dat Groot-Brittannië bereid moet zijn om het blok te verlaten zonder enige deal als er geen aanvaardbare overeenkomst kan worden bereikt. "We zullen de EU verlaten op 31 oktober, deal of geen deal", vertelde Johnson vrijdag op een economische conferentie in Zwitserland.

De verdeeldheid van de partij over de EU heeft geleid tot de ondergang van de laatste vier premiers - May, Cameron, John Major en Margaret Thatcher - en er zijn weinig aanwijzingen dat deze schisma's spoedig zullen worden geheeld.

"Er zijn enorme spanningen in deze race waarin mensen zullen worden aangemoedigd dingen te beloven die ze niet kunnen waarmaken. Degenen die waarschijnlijk het meest dramatisch zijn, zijn mensen die zullen worden aangemoedigd om een ​​no-deal Brexit te beloven", vertelde één van de mededingers, Rory Stewart, aan de BBC.

Hoewel het parlement herhaaldelijk het akkoord van May verwierp, hebben wetgevers eerder al tegen het verlaten van de overeenkomst gestemd. Stewart zei dat hij niet kon dienen in een regering van Johnson die bereid was om een ​​no-deal Brexit te accepteren. "Ik denk dat het een grote fout zou zijn, schadelijk, onnodig en ik denk ook oneerlijk," zei Stewart.

Zonder meerderheid in het parlement regeren de Conservatieven alleen met de steun van de kleine Noord-Ierse Democratic Unionist Party, een factor die het beleid van May voortdurend heeft verzwakt.

De Labourpartij van de oppositie, die onmiddellijk na de aankondiging van May om een ​​verkiezing vroeg, zei dat ze een motie van wantrouwen in de regering zou zoeken, terwijl het ook een tweede referendum niet heeft uitgesloten.

"Geconfronteerd met (een no deal) situatie, denk ik dat er misschien wel een meerderheid in het House of Commons bereid is om een ​​of andere vorm van openbare stemming tot stand te brengen en dat zou een algemene verkiezing kunnen omvatten," zei de financiële woordvoerder van de Labourpartij, John McDonnell, tegen de BBC.

Zowel de Conservatieven als de Labourpartij zullen naar verwachting slechter presteren in de verkiezingen voor het Europees Parlement wanneer de resultaten op zondag worden gepubliceerd, terwijl zowel de Brexit-partij van Nigel Farage als de pro-EU-liberaal-democraten het goed deden.

Plaatsvervangend leider van de Labourpartij, Tom Watson, zei dat de schuld ligt bij de twijfelachtige opstelling van de partij over de kwestie en dat het nu dringend nodig was om een ​​tweede stemming te steunen. "Voor onze partij, maar vooral voor het belang van Groot-Brittannië, moet Labour een houvast vinden over de Brexit, onze stem vinden - en het snel doen," schreef hij op zijn website.

Tuesday 17 September
Monday 16 September
Sunday 15 September