Trinidadiaans bedrijf operator van Nickerieblok
24 May, 20:34
foto
Rudolf Elias, Managing Director van Staatsolie, en Mahase Ragoonath, Managing Director van Decker ondertekenden namens de bedrijven het productiedelingscontract voor het Nickerieblok. (Foto: SOM)


Staatsolie Maatschappij Suriname NV en het Trinidadiaanse Decker Petroleum Marketing Co. Ltd hebben vandaag een productiedelingscontract voor het Nickerieblok ondertekend. Het contract heeft een looptijd van 37 jaren, waarvan zeven exploratiejaren. 


Decker zal exploratie-activiteiten verrichten in het Nickerieblok. Het blok was aan olie- en gasberdijven aangeboden tijdens de Open Door Invitation tussen 15 september 2017 tot 15 september 2018. Belangstellende bedrijven konden in deze periode een bod doen op de blokken Weg naar Zee, Nickerie, Commewijne en Coronie. Staatsolie meldt in een persbericht dat de onderhandelingen van Weg naar Zee nog gaande zijn, terwijl het Commewijne- en Coronieblok nog open staan. 


Op eigen risico en voor eigen rekening zal Decker petroleumactiteiten ontwikkelen in het Nickerieblok. Bij een commerciële vondst zal de Staat gelden genereren uit afdrachten uit inkomstenbelasting en winst.  Staatsolie heeft, als wordt besloten tot ontwikkeling over te gaan, de optie om vanaf de ontwikkelingsfase voor maximaal 50% in het Nickerieblok te participeren.  Verder is  in het contract opgenomen dat er geen verplichtingen voor Staatsolie zijn als de exploratieactiviteiten niet leiden tot een commerciële vondst.


Staatsolie en Decker zijn geen onbekenden van elkaar. Al geruime tijd is Decker klant van Staatsolie. Het bedrijf richt zich voornamelijk op het verwerken van bitumen, asfalt en asfaltproducten, Maar de laatste jaren toont het bedrijf ook interesse in exploratie en productie van olie en gas op land. Staatsolie richt zich nu op activiteiten in het nearshore- en offshore-gebied en verricht daarom de exploratieboringen in Nickerie niet zelfstandig.


Ondertekening van het contract betekent dat Decker de operator wordt van het Nickerieblok. Zij zijn verantwoordelijk voor de operationele werkzaamheden alsook het garanderen van de veiligheid van de medewerkers en bescherming van het milieu.


Tuesday 17 September
Monday 16 September
Sunday 15 September