Brazilië: Homofobie en transfobie gemaakt tot misdaden
24 May, 18:33
foto
Activisten zeggen dat het besluit de LGBT-gemeenschap echte bescherming zal bieden.(Getty Images)


Een meerderheid in het Hooggerechtsgehof in Brazilië heeft door stemming homofobie en transfobie gemaakt tot misdaden. Zes van de elf rechters stemden ermee in dat discriminatie van homo's en transgenders gelijkwaardig is aan racisme.  


Activisten zeggen dat het besluit de gemeenschap, die constant wordt aangevallen, echte bescherming zal bieden. Dit jaar zijn volgens de rechtengroep Grupo Gay da Bahia minstens 141 LBGT-mensen in Brazilië vermoord. De katholieke kerk en de evangelische beweging zijn vaak kritisch over homorechten en president Jair Bolsonaro, die vorig jaar met sterke steun van conservatieve kiezers werd gekozen, is een zelfverklaarde homofoob.

 

"Homofobe misdaden zijn net zo alarmerend als fysiek geweld", zei Luiz Fux, vicepresident van het Hooggerechtshof bij zijn stem. Hij verwees naar "epidemische niveaus van homofoob geweld".

 

Al bijna 20 jaar lang zijn er pogingen gedaan om homofobie in Brazilië tot een misdaad te maken, maar de wetgeving hierover is geconfronteerd met weerstand tussen conservatieve en religieuze groeperingen in het Congres, meldt Julia Carneiro van de BBC in Rio. Het besluit bij het Hooggerechtshof betekent dat misdrijven onder de racismewet van het land moeten worden bestraft totdat het Congres specifieke wetgeving goedkeurt om LGBT-mensen te beschermen, voegt ze eraan toe.


De overgebleven rechters zullen stemmen in een sessie gepland voor 5 juni. Brazilië heeft 's werelds grootste katholieke bevolking, maar ook een groeiend aantal jonge, ontwikkelde stedelijke liberalen die graag vechten voor homo- en trans-rechten. Het land legaliseerde in 2013 het homohuwelijk, terwijl LGBT-koppels ook het recht hebben gekregen om te adopteren.


Volgens Grupo Gay da Bahia werden vorig jaar 420 LGBT-mensen gedood in Brazilië. Met de verkiezing van Bolsonaro hebben sommige activisten hun bezorgdheid geuit over de mogelijkheid van een toename van misdaden tegen homoseksuelen en transgenders. Bolsonaro heeft niet alleen grote verdeelheid gebracht, maar ook racistische en vrouwenonvriendelijke opmerkingen heeft gemaakt.


In eerdere interviews heeft hij gezegd dat hij liever een dode zoon heeft dan een homoseksuele zoon. Vorige maand werd hij zwaar bekritiseerd omdat hij zei dat Brazilië geen "homotoeristisch paradijs" zou moeten worden.


Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September