ABS meet maandinflatie van 0.6% in april
24 May, 12:25
foto
l(t,t-12) in het bruin is de variatie tussen de maand in het lopende jaar en dezelfde maand daarvoor. Gem/Gem: Gemiddelde van de laatste 12 maanden vergeleken met gemiddelde van de voorgaande 12 maanden. (ABS)


Aan het inflatiecijfer over april is de enorme koersstijging van de US-dollar ten opzichte van de SRD enigszins te merken. De consumentenprijzen zijn in april, vergeleken met maart, met 0.6% gestegen. Het gaat om prijzen opgenomen van 1 tot en met 30 april dit jaar. Dit meldt het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). 

"Vergelijken we april 2019 met april 2018 dan zijn de consumentenprijzen gemiddeld met 4.6% gestegen," deelt het ABS mee. Als naar de individuele items wordt gekeken, hebben de prijsbewegingen een verschil van -59% en +120% laten zien. Het ABS rapporteert prijsbewegingen, waarbij het gedrag van de 316 individuele items in het Consumenten Prijsindex-pakket wordt beschreven. 

Opgemerkt wordt door het ABS dat aan de ene kant er de overheid is, die veeleer van oordeel is dat de inflatie (te) hoog is en onvoldoende door haar (en de Centrale Bank) getrooste inspanningen tot uiting brengt. Aan de andere kant zijn er vakbonden (en andere consumenten) die vaak ook van oordeel zijn dat het gepubliceerde gemiddelde cijfer verschilt in wat ze ervaren. 

De inflatie in januari dit jaar ten opzichte van december was 0.7%. In februari was het -0.1%, maart 0.0% en april 0.6%. 

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September