Verenigd Koninkrijk: Premier May kondigt vertrek aan
24 May, 08:19
foto
In een emotionele toespraak heeft premier Theresa May vanochtend haar aftreden bekendgemaakt. (Foto: Reuters)


Theresa May gooit de handschoen in de ring. Ze heeft aangekondigd dat ze op 7 juni aftreedt als voorzitter van de Conservatieve Partij, wat de weg vrijmaakt voor de verkiezing van een nieuwe premier. In een emotionele toespraak waarbij ze nauwelijks haar tranen kon bedwingen zei ze dat ze alles wat in haar vermogen lag, had gedaan om een succesvolle uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (Brexit) te bewerkstellingen. Ze voegde eraan toe dat het haar heel erg speet dat ze daar niet toe in staat is gebleken.


Het vertrek van May zal de Brexitcrisis verdiepen, omdat een nieuwe leider waarschijnlijk een meer beslissende breuk wil, waardoor de kans op een confrontatie met de EU en de kans op mogelijk onvoorspelbare snelle parlementaire verkiezingen toenemen.


Haar stem kraakte van emotie toen May buiten haar officiële residentie in Downing Street aankondigde: "Ik zal binnenkort de functie verlaten die de eer van mijn leven was om te vervullen." Ze heeft crises en vernedering doorstaan in haar mislukte poging om een compromis Brexit deal te vinden die het parlement zou kunnen goedkeuren.


"Ik was de tweede vrouwelijke premier, maar zeker niet de laatste. Ik doe dit zonder kwaadwilligheid, maar met een enorme en blijvende dankbaarheid omdat ik de gelegenheid heb gehad het land waar ik van hou te dienen", zei May, terwijl haar man, Philip, toekeek. De race voor het voorzitterschap van de Conservatieve Partij begint volgend week.


May, eens een terughoudende voorstander van het EU-lidmaatschap, die de topfunctie won in de onrust die volgde op het 2016 Brexit-referendum, treedt af met haar onvervulde centrale belofte - het Verenigd Koninkrijk uit het blok te leiden en zijn verdeeldheid weg te maken.


"Het is, en zal altijd een kwestie van diepe spijt voor mij blijven dat ik niet in staat ben geweest om Brexit te leveren," zei May, eraan toevoegend dat haar opvolger een consensus zou moeten vinden om het referendumresultaat voor 2016 te honoreren.


Jeremy Corbyn, leider van de belangrijkste Labourpartij van de oppositie, zei dat de nieuwe premier een parlementaire verkiezing moet houden om "de mensen te laten beslissen over de toekomst van ons land".

 

May laat een diep verdeeld land en een politieke elite achter dat worstelt met hoe, wanneer of de EU te verlaten.  De meeste van de leidende kanshebbers om May op te volgen, kunnen allemaal een sterkere echtscheidingsovereenkomst wensen, hoewel de EU heeft gezegd dat ze niet opnieuw zal onderhandelen over de terugtrekkingsovereenkomst die ze in november met Groot-Brittannië heeft afgesloten. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Simon Coveney, zei dat er geen betere deal zou zijn.


"Dit idee dat een nieuwe premier een hardere onderhandelaar zal zijn en het zal overlaten aan de EU en een veel betere deal voor Groot-Brittannië krijgt? Dat is niet hoe de EU werkt," vertelde Coveney aan Newstalk, het radiostation van Ierland.


Een functionaris voor het Franse voorzitterschap zei dat de EU snelle uitleg nodig had van Groot-Brittannië over de volgende Brexit-stappen.


Voor veel conservatieve wetgevers is er haast bij om een ​​nieuwe leider te installeren en de Brexit-impasse te doorbreken. "De strijd om het hart en de ziel van de Conservatieve Partij begint nu officieel", zegt Andrew Bridgen, een pro-Brexit-wetgever. "We hebben zo snel mogelijk een nieuwe premier nodig en wie dat is zal de toekomst van onze democratie, ons land en de Conservatieve Partij bepalen."


Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September