Gajadien en Breeveld willen duidelijkheid over SPSB
24 May, 01:29
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien blijft vraagtekens plaatsen achter het onderzoek naar corruptie bij SPSB. (Foto's: Raoul Lith)


Asiskumar Gajadien (VHP) en Carl Breeveld (DOE) steken hun mening over de vage kennis rond de perikelen van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) niet onder stoelen of banken. Assembleeleden hebben donderdag de regering opnieuw gevraagd naar de status van het onderzoek. Gajadien vindt het vreemd dat de personen die betrokken zijn, vrij rondlopen. Omdat de naam van de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, ook genoemd is, wil Gajadien weten of ook hij een lening heeft gesloten bij de SPSB en hoe die is afgeboekt. “Hoe kan een onafhankelijk onderzoek ingesteld worden aan het grootste corruptieschandaal die zich ooit heeft voorgedaan binnen de banksector in Suriname”, vraagt Gajadien. 

Breeveld komt daarbij in met de stelling dat de minister tegenstrijdig is. “Aan de ene kant zeg je dat een onderzoek wordt gedaan, maar aan de andere kant kom je met de verdediging van het beleid van de SPSB. Het wordt voor ons niet veel duidelijker”, stelt Breeveld. “Als we praten over een onderzoek dan moeten we dat onderzoek ruimte geven”. Breeveld haalt het bericht aan uit de pers waarin staat aangegeven dat de procureur-generaal (pg) de opdracht heeft gekregen om te onderzoeken in hoeverre de stukken, zoals die zijn verschenen in de media, authentiek zijn. “Ik fronste toen ik dat las, je zal de pg niet vragen om na te gaan of de stukken authentiek zijn, terwijl hij inhoudelijk moet nagaan wat het probleem is”, benadrukt hij. 

Breeveld merkt op dat hij samen met het lid Mahinder Jogi (VHP) een brief naar de president geschreven heeft waarin concrete vragen gesteld zijn over SPSB. Daar hebben zij geen antwoord op gekregen. “Opvallend was wel dat zowel de SPSB als de Centrale Bank van Suriname gelijk reageerden dat er niets aan de hand zou zijn. Als er zich zulke ernstige zaken afspelen, dan vinden wij dat de president, die gezegd heeft een kruistocht tegen corruptie te voeren en verkwanseling van staatsmiddelen zou tegengaan, gelijk had moeten handelen en de leiding van de bank op non-actief moeten stellen”, roept het lid. 

Yvanka Ozir-Awailame

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September