Regering handhaaft begroting zoals ingediend
23 May, 13:36
foto
Vicepresident Ashwin Adhin deelt mee dat de regering geen nota van wijziging indient. (Beeld: DNA)


Vicepresident Ashwin Adhin heeft aan het begin van de tweede ronde in De Nationale Assemblee (DNA) meegedeeld dat de regering niet zal afstappen van de begroting, zoals die is ingediend. Een nota van wijziging zal betekenen dat het begrotingstekort het maximum van 5% zal overschrijden. Dit besluit is genomen in samenspraak met president Desi Bouterse. 

Asis Gajadien (VHP) kijkt hier vreemd van op, omdat dinsdag de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, nog heeft gezegd dat DNA de wijzigingen toegestuurd krijgt. Hij wordt hierin onderbroken door DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. “U zegt er zijn voorstellen gedaan, de regering heeft ze overgenomen en komt niet met een nota van wijziging. U heeft een tweede ronde, dus mag u er alles van zeggen. De regering heeft gezegd dat zij geen nota van wijziging indienen en het parlement is vrij om daarop in te gaan”, benadrukt Simons. “We hebben het recht van amendement en het recht om ook de begroting te helpen aanpassen, dat blijft staan”.

ABOP-fractievoorzitter Ronny Brunswijk merkt op dat de regering niet op het laatste moment toch met een wijziging moet komen. Simons voegt daaraan toe dat deze opmerking terecht is. “Als de regering heeft besloten de begroting niet te wijzigen, moeten we niet aan het einde van de discussies een substantiële wijziging verwachten. Dan hebben de leden geen woord meer”, stelt Simons. De vicepresident zegt dat het parlement moet aangeven waar de amendementen moeten komen, waarop de regering direct kan inspringen. “U heeft de ruimte, u bent het parlement. Als u zegt dat moeten we echt schuiven, dan doen we dat. Wij gaan dat niet eigenzinnig doen, daarover is de regering uit. Als er een nota komt, is dat aan de hand van uw wijzigingen”, laat de vp optekenen.

Yvanka Ozir-Awailame

Tuesday 17 September
Monday 16 September
Sunday 15 September