Commissie moet kankerprobleem grondig aanpakken
23 May 2019, 12:22
foto
Minister Antoine Elias van Volksgezondheid (3e van rechts) met de commissie Multidisciplinair Overleg. De commissie heeft jaren gewacht op de installatie.


Het toenemende kankerprobleem heeft een diepgaande impact op de samenleving. De zorg voor patiënten met kanker moet worden verbeterd. Hiertoe heeft minister Antoine Elias van Volksgezondheid de commissie Multidisciplinair Overleg (MDO) geïnstalleerd voor een periode van 3 jaar. 

De commissie moet wekelijks vergaderingen houden voor het bespreken van oncologie patiënten. Op basis van de patiëntengegevens moet worden vastgelegd het stadium waarin de ziekte zich bevindt. Het adviseren van de behandelende specialist over diagnostiek en therapie, is ook een van de taken. Op geregelde basis moeten de stand van zaken, knelpunten en nieuwe ontwikkelingen rond de oncologische zorg in Suriname besproken worden met de directeur van Volksgezondheid. Hierbij kunnen ook voorstellen worden gedaan op het gebied van kanker preventie of behandeling van het NCD programma.

De voorzitter van de commissie, Robert Mehilal, die radio-therapeutisch oncoloog is, gaf aan dat de groep lang op dit officiële moment heeft gewacht. “Wij zijn als MDO-groep al ongeveer negen jaren bezig. Nu de groep een officiële commissie is, zal dit ons meer mogelijkheden geven om het MDO meer inhoud te geven”. “Het multidisciplinair behandelen van kanker is onmisbaar. Wij zijn daarom blij dat wij van hieruit beter de kanker zorg kunnen bespreken en waar nodig adviezen geven aan het ministerie” zegt lid Els Dams, internist-oncoloog. Met de installatie van deze commissie zal er gewerkt worden om de oncologische zorg op hogere hoogtes te brengen en beter beleid te uit te stippelen voor de kankerzorg in Suriname. De minister sprak zijn dank uit aan het adres van de commissieleden. Hoewel zij nog geen officiële commissie waren, hebben zij zich al die jaren ingezet om het werk de te doen.

In de MDO commissie hebben verder zitting: Harie Basdew (radio therapeutisch oncoloog), Rob Does, (chirurg) en Lily Olmtak (gynaecoloog), Mikel Chan en drs. Iswardath Thakoer (radioloog). 

Advertenties