Nieuwgekozen Ramaphosa belooft voor iedereen te werken
23 May, 16:50
foto
Cyril Ramaphosa legt de eed af nadat hij gisteren tot president was gekozen in het parlement. (Foto: Reuters)


De Zuid-Afrikaanse wetgevers hebben Cyril Ramaphosa woensdag tot president gekozen. Hij beloofde banen te scheppen en te werken voor de belangen van alle burgers, niet alleen voor leden van het grootste Afrikaans Nationaal Congres (ANC).

Het ANC won de algemene verkiezingen van 8 mei in Zuid-Afrika, waardoor de partij de president van het land kon kiezen. De partij heeft echter het minste aantal stemmen behaald sinds er verkiezingen worden gehouden na de apartheid. De burgers zijn boos over de corruptie en vriendjespolitiek onder Ramaphosa's voorganger Jacob Zuma.

Veel kiezers waren ook ontzet over de raciale ongelijkheid die al een generatie verankerd blijft sinds de voormalige bevrijdingsbeweging de macht greep. "Er is slechts één kandidaat genomineerd. Daarom verklaar ik de achtenswaardige Cyril Matamela Ramaphosa die naar wettig is gekozen tot president van de Republiek Zuid-Afrika," zei procureur-genenaal Mogoeng .

Ramaphosa, die ook de leider van het ANC is, werd zonder tegenkandidaat gekozen en zal zaterdag officieel worden ingehuldigd. De verkiezing van de voormalige vakbondsbestuurder/ is verwelkomd door zowel de oppositie als coalitie. Ook het uiterst linkse Economic Freedom Front, dat een verbroken relatie had met Zuma, heeft het presidentschap van Ramaphosa verwelkomd.

"Ik zal een president worden voor alle Zuid-Afrikanen en niet alleen een president voor het Afrikaans Nationaal Congres", zei Ramaphosa. "We hebben deze verantwoordelijkheid gekregen op een allesoverheersende basis om onze economie nieuw leven in te blazen, om banen te creëren."

Sinds hij Zuma heeft vervangen, heeft Ramaphosa toegezegd om de in problemen zijnde staatsbedrijven te hervormen en een kwakkelende economie nieuw leven in te blazen. Maar oppositie door partijconcurrenten heeft de inspanningen om verschillende hervormingen uit te voeren gefrustreerd.

Als hij volgende week erin slaagt een kabinet met meer dan 30 ministers en afgevaardigden bij een te krijgen, zoals hij wil doen, zou dat een vroeg teken zijn dat zijn mandaat hem in een sterkere positie heeft geplaatst om de Zuid-Afrikaanse politiek te hervormen.

De economie van Zuid-Afrika groeide naar schatting 0,8% in 2018 na het herstel van de recessie. De groei wordt dit jaar voorspeld op 1,5%, maar om dat doel te bereiken, zou kunnen afhangen van hoe succesvol de overheid de herstructurering van het schuldenrijke stroombedrijf Eskom beheert.

Tuesday 17 September
Monday 16 September
Sunday 15 September