Gaming Board eindelijk bemenst; aanpak gokverslaving
23 May, 07:08
foto
Minister Stuart Getrouw van JusPol beantwoordt vragen van Assembleeleden. (Foto: Raoul Lith)


De Gaming Board, die het toezicht houdt op de kansspelen, is eindelijk als onafhankelijk instituut bemenst en staat onder leiding van een competente directeur. Hiermee beantwoordt de minister van Justitie en Politie (JusPol) Stuart Getrouw, de vraag die verschillende leden van De Nationale Assemblee (DNA) hebben gesteld. Zij wilden weten waarom het instituut nog niet werkt, ondanks de wet Gaming Board sinds 2009 is aangenomen. Minister Getrouw zegt niet wie de directeur is van de board.

Minister Getrouw legt uit dat recentelijk de fusie tussen de Nationale Loterij en de Gaming Board ongedaan is gemaakt. Er wordt gewerkt aan de capaciteitsversterking binnen dit instituut en is er een goede samenwerking met Gaming Board Curaçao, die voor ondersteuning zal zorgen in de uitvoering. Naar aanleiding van de wildgroei van kansspelen in Suriname, waarbij in winkels en supermarkten kansspelen worden geëxploiteerd met als gevolg de gokverslavingen, zijn tussen de leiding van de ministeries van JusPol en Handel, Industrie en Toerisme, gesprekken geweest om te komen tot een behoorlijke ordening van de kansspelensector. 

“De sportweddenschappen, de internet weddenschappen en de Suribet Live-betting zijn geen loterijen, maar hazardspelen. Deze dienen in een speciaal daarvoor ingerichte plaats, een hotel daar aansluitend het casino, te geschieden”, benadrukt de bewindsman. Deze spelen worden nu verspreid over het heel land aangelegd en gehouden. Getrouw benadrukt het belang om de eerder verleende vergunningen aan te passen. De eerder verleende vergunningen worden ingetrokken om daarna nieuwe vergunningen te verlenen. “Er dienen richtlijnen te komen met betrekking tot de inrichting en de plaats van de gebouwen waar de kansspelen kunnen worden aangeboden”, licht de minister toe. 

Patricia Etnel (NPS) wil een veilig gokleven in Suriname. “We weten dat de wet Gaming Board is afgekondigd, maar we weten ook dat we in alle buurten gokmachines zien in de winkels. De regering heeft zoveel gezegd over hoe zij het gokprobleem zal aanpakken, maar is het woord belangrijk of zijn de daden het belangrijkste”, benadrukt het lid. Getrouw zegt haar gerust te stellen. “De eerste stappen zijn reeds gemaakt. De resolutie is reeds de deur uit, de vergunningen zullen worden bijgesteld, zodat een betere controle kan worden uitgevoerd”, laat de minister weten. Waarnemend NDP-fractievoorzitter, Amzad Abdoel, is blij te horen dat de Gaming Board eindelijk is bemenst en dat er gewerkt word aan de capaciteitsversterking.  

Yvanka Ozir-Awailame

Tuesday 17 September
Monday 16 September
Sunday 15 September