Venezuela wendt zich voor gezondheid tot bondgenoten
22 May 2019, 22:46
foto
De Venezolaanse minister van Volksgezondheid, Carlos Alvarado, heeft in Genève, Zwitserland een nieuwsbriefing gehouden over de gezondheidssituatie in zijn land. (Foto: Reuters)


Venezolanen hebben al een aantal jaren te kampen met ernstige tekorten aan medicijnen en medische apparatuur, omdat het in economische chaos en politieke conflicten terecht is gekomen. De oppositie geeft de schuld aan de economische incompetentie en corruptie van de linkse beweging die al twee decennia aan de macht is, maar Maduro zegt dat Amerikaanse economische sancties de oorzaak zijn.

De Venezolaanse minister van Volksgezondheid, Carlos Alvarado, zei op een vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Genève, dat westerse sancties hebben geleid tot bevriezing van US$ 5,6 miljard aan activa, waaronder goud in de Bank of England en fondsen in grote instellingen zoals Citibank. Die gelden zouden de medische behoeften van Venezuela voor zes jaar kunnen dekken, vertelde hij op een nieuwsbriefing.

"Vandaag kunnen we zeker zeggen dat het grootste gezondheidsprobleem de criminele blokkade is, dat we het slachtoffer zijn van de Verenigde Staten," zei Alvarado. "Wat doen we in Venezuela om deze situatie te overwinnen? We blijven niet bij de pakken neerzitten. We versterken onze allianties met landen als Cuba, China, Rusland, Turkije, Palestina en Iran."

Sancties deden de hele bevolking pijn door onvoldoende vreemde valuta voor de invoer van medicijnen, en sommige ziekten, waaronder mazelen, waren weer opgedoken, zei de minister. "De grootste bedreiging die we hebben, is de oorlogsdreiging die de Amerikaanse regering oplegt aan het Venezolaanse volk."

De regering van president Donald Trump heeft militair ingrijpen niet uitgesloten. Washington wil de afzetting van president Nicolas Maduro. De VS en tientallen andere naties beschouwen de regering van Maduro die vorig jaar werd gekozen als onwettig.

De Verenigde Staten en veel Europese en Latijns-Amerikaanse landen, hebben oppositieleider Juan Guaido erkend als de rechtmatige leider van Venezuela. Guaido heeft zich met de grondwet in de hand in januari tot interim-president verklaard. Maar Maduro behoudt de controle over staatsfuncties en de steun van de legertop. Volgens de Verenigde Naties heeft de crisis sinds 2015 zo'n 3,7 miljoen Venezolanen uit hun land verdreven.

Alle 300 Venezolaanse ziekenhuizen functioneren, maar sommige hebben geen medicijnen of reserve onderdelen voor apparatuur, zei Alvarado. Hulporganisaties, waaronder het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) helpen, voegde hij eraan toe, en Rusland verstrekte in maart 26.000 ton hulp, inclusief medicijnen. "We versterken onze band met Rusland met betrekking tot de aankoop van medicijnen, ze willen zelfs investeren in Venezuela voor de verdere productie van medicatie." Alvarado weigerde echter details te geven.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April