Indonesië: Doden en gewonden bij protesten herverkiezing Widodo
22 May, 19:25
foto
Demonstranten scanderen leuzen naar de politie in Jakarta, Indonesië. (Foto's: Reuters)


Zes mensen zijn gedood en 200 zijn gewond geraakt tijdens massa protesten in Jakarta. De demonstraties zijn gericht tegen de herverkiezing van de Indonesische president Joko Widodo. De Indonesische politie bevestigde het dodental op basis van rapporten van ziekenhuizen. Ze zeiden dat de oorzaak van de sterfgevallen werd onderzocht.

Het hoofd van de nationale politie heeft ontkend dat zijn agenten scherpe munitie hebben afgevuurd. De politie vuurde traangas af bij demonstranten toen er woensdag opnieuw onlusten uitbraken in de hoofdstad.

Demonstranten gooiden vuurwerk en stenen naar de politie tijdens een confrontatie bij het verkiezingscontrolebureau. Er zijn ook opnieuw botsingen begonnen in andere delen van de stad. Sociale media zijn in sommige gebieden beperkt om te voorkomen dat geruchten zich verspreiden.

De protesten barstten los nadat de officiële verkiezingsresultaten toonden aan dat Widodo zijn oude rivaal Prabowo Subianto vorige maand in de peilingen had verslagen.

De nationale politiechef Tito Karnavian zei dat enkele van de zes doden schotwonden hadden en anderen "zware kneusverwondingen" hadden.

De autoriteiten hebben gezegd dat het gaat om geplande protesten en "geen spontane". Ze hebben gesuggereerd dat een groep provocateurs verantwoordelijk kan zijn geweest voor het geweld.

"Een meerderheid van de demonstranten kwam van buiten Jakarta", zegt Muhammed Iqbal, woordvoerder van de politie. President Widodo heeft krachtige actie tegen relschoppers beloofd. "Ik sta open om met iedereen  samen te werken aan de opbouw en ontwikkeling van deze natie, maar ik tolereer niemand die probeert de openbare veiligheid, het democratische proces of de eenheid van ons land te verstoren", zei de president op een persbriefing.

De protesten in de hoofdstad Jakarta begonnen op dinsdag vreedzaam, maar werden al snel gewelddadig. Auto's werden in brand gestoken en er werd vuurwerk naar de politie gegooid. De oproerpolitie vuurde traangas om de menigte uiteen te drijven.

De Algemene Verkiezingscommissie van het land bevestigde dinsdag dat   Widodo de presidentsverkiezingen had gewonnen met 55,5% van de stemmen. Zijn rivaal Prabowo verwierp de resultaten met beweringen van fraude, maar de verkiezingscommissie verwierp zijn beschuldigingen. De ex-generaal moest het bij de laatste verkiezingen in 2014 ook al afleggen tegen Widodo. Ook toen betwiste hij de resultaten.

Meer dan 192 miljoen mensen konden stemmen tijdens de presidents- en algemene verkiezingen die op 17 april plaatsvonden. Nadat de officiële resultaten dinsdag waren bekendgemaakt, verzamelden duizenden zich voor het gebouw van de Kiescommissie ter ondersteuning van Prabowo. Later trokken de mensen door naar andere gebieden in Jakarta nadat de politie de menigte had aangespoord zich te verspreiden.

Lokale tv-stations toonden verschillende afstanden tussen demonstranten en politie in delen van de stad. Meer dan 30.000 troepen waren ingezet in Jakarta in afwachting van mogelijk geweld.

Prabowo herhaalde oproepen aan supporters om vreedzaam te protesteren. "We steunen de grondwettelijke rechten van mensen [om te protesteren] zolang ze beschaafd, vreedzaam en geweldloos zijn", vertelde hij aan verslaggevers.

Tuesday 17 September
Monday 16 September
Sunday 15 September