VS: Roep om onderzoek na dood tiener aan grens
22 May, 15:29
foto
Een groeiend aantal mensen steekt de Mexicaans-Amerikaanse grens over. (Foto: AFP)


Oppositie-democraten in de VS hebben een onderzoek geëist nadat een 16-jarige migrant in een detentiecentrum aan de grens met Mexico was overleden. Carlos Gregorio Hernandez Vásquez, die op maandag stierf, is het vijfde kind dat sterft in gevangenschap sinds december.

Het Democratisch congreslid Joaquin Castro van Texas sprak over een "epidemie van doden" in het grensgebied. President Donald Trump heeft gezworen de illegale immigratie aan de zuidgrens te beperken. In februari verklaarde Trump een nationale noodtoestand om geld te reserveren voor een grensmuur. Er is een toename van migranten die dit jaar de grens proberen over te steken. Grensagenten zeggen dat ze moeite hebben om de cijfers te verwerken.

Grensagenten arresteerden de Guatemalteekse tiener voor het illegaal oversteken van de grens op 13 mei en brachten hem naar een centraal verwerkingscentrum in McAllen, Texas. Hij was alleen op reis. Zes dagen later, op 19 mei, werd de 16-jarige gediagnosticeerd met griep en kreeg hij medicijnen daartegen. Hij werd overgeplaatst naar het Welasco Border Patrol Station, naar verluidt om de ziekte te beheersen. Maandag werd hij levenloos gevonden. Er is geen officiële doodsoorzaak gegeven.

De dag na zijn dood heeft de Amerikaans Customs and Border Protection (CBP) aangekondigd dat het centrum van McAllen nu tijdelijk is gesloten nadat een "groot aantal" van de betrokkenen griepachtige symptomen begon te vertonen. Het centrum zal voorlopig geen nieuwe migranten meer nemen "om de verspreiding van ziekten te voorkomen", aldus de CBP.

De broer van de tiener in New Jersey vertelde nieuwszender CBS News over zijn ongeloof, dat Carlos zou sterven in een land waar hij was gekomen voor een beter leven.

Volgens de federale wetgeving moeten minderjarigen normaal binnen 72 uur na hun detentie worden overgeplaatst naar een Health and Human Services (HHS)instelling. Een woordvoerder van de HHS vertelde persbureau Associated Press dat een "minderheid van de gevallen die de algemene 72 uur overschreden, te maken had met uitzonderlijke omstandigheden".

De Congressional Hispanic Caucus, een groep van 38 Democratische leden, heeft een federaal onderzoek naar de kindersterfte en -detentie aan de grens geëist. "Niemand is in de afgelopen tien jaar [in detentie] gestorven. In de afgelopen zes maanden heb je vijf doden gehad", vertelde Castro dinsdag aan verslaggevers op een persconferentie. "Ze verbergen de waarheid van deze gruweldaden voor het Amerikaanse volk."

Maar president Trump beschuldigde de Democratische Partij van de dood en zei dat ze dingen 'heel, heel gevaarlijk voor mensen' maakten door geen veranderingen in het systeem te ondersteunen. "We zouden het allemaal goed hebben uitgewerkt," vertelde hij aan verslaggevers. Trump onthulde eerder deze maand immigratieplannen, die Engelstalige hoger opgeleide werknemers bevoordelen.

Democraten verwierpen de plannen als "dead-on-arrival" omdat ze de kwestie van "dreamers" - mensen die naar de VS werden gebracht als kinderen die geen wettelijk recht hebben om te blijven, niet hebben behandeld.

Volgens officiële statistieken werden tussen januari en april meer dan 300.000 mensen aan de zuidgrens aangehouden, waarbij de cijfers elke maand stegen. Ambtenaren zeggen dat ze niet over de faciliteiten beschikken om met de stijgende aantallen migranten om te gaan. Oppositie wetgevers, rechten groepen en internationale liefdadigheidsinstellingen hebben de behandeling van mensen aan de grens veroordeeld, wijzend op krappe onderkomens en slordige accommodatie.

Tuesday 17 September
Monday 16 September
Sunday 15 September