Nike trekt 'Puerto Rico' schoenmodel in na controverse
22 May, 11:35
foto
Het Nike Air Force 1 Low 'Puerto Rico'-model wordt ingetrokken.


Slecht nieuws voor de Nike-fanaten. De Amerikaanse sportkledinggigant Nike  trekt een nieuwe versie van zijn klassieke Air Force 1-schoen in na bezwaren van een inheemse groep in Panama. Het model met beperkte oplage werd beschreven als een eerbetoon aan Puerto Rico, maar de Guna-gemeenschap van Panama zei dat het hun traditionele "mola" -patroon gebruikte.

De groep beschuldigde Nike ervan een beschermd traditioneel ontwerp te 'roven'. Nike heeft zich verontschuldigd voor de 'onnauwkeurige weergave' van de schoen en zei dat deze niet beschikbaar zou zijn. Het Air Force 1 Low "Puerto Rico" -model moest volgende maand worden gelanceerd.

De Guna-gemeenschappen leven voornamelijk in laaggelegen Caribische eilanden die deel uitmaken van de autonome Guna Yala-regio. Ze zijn één van de zeven inheemse groepen in Panama. Milieuactivisten zeggen dat ze worden bedreigd door de stijgende zeespiegel door de opwarming van de aarde.

Hun traditionele mola-patronen hebben kleurrijke, wervelende ontwerpen en geometrische of figuratieve tekeningen die het wereldbeeld van de Guna-gemeenschappen vertegenwoordigen. Een advocaat van de groep zei dinsdag dat ze niet alleen op zoek waren naar de intrekking van de schoen, maar ook naar compensatie. "Er is al schade aan ons imago, aan ons ontwerp, aan onze mola. We zullen niet wachten tot het wordt weggegooid, we moeten compensatie zoeken," vertelde Aresio Valiente op een persconferentie in Panama City.

De traditionele Guna-leider Belisario López zei in een verklaring dat ze niet tegen de mola waren die werd gecommercialiseerd, maar boos waren dat het "werd gedaan zonder ons eerst te raadplegen".

"Ze moeten erkennen dat de mola die op de Nike-schoenen verschijnt van de Guna-bevolking is," zei hij. Sommige supporters van de Guna hebben op de sociale media kritiek geuit op het besluit van Nike.

Een verklaring van Nike zei: "Onze excuses voor de onnauwkeurige weergave van de oorsprong van het ontwerp voor de Nike Air Force 1 'Puerto Rico' 2019. Als gevolg hiervan is dit product niet meer beschikbaar." De lancering van de schoen was ontworpen om samen te vallen met de Puerto Ricaanse Day Parade op 9 juni.

Tuesday 17 September
Monday 16 September
Sunday 15 September