‘Meer BvB’s voor betere dienstverlening’
22 May, 09:32
foto
Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken. (Foto: Raoul Lith)


Landelijk zijn acht nieuwe Bureaus voor Burgerzaken (BvB) in aanbouw. Deze moeten tegen het eind van dit jaar worden opgeleverd, zei minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken in De Nationale Assemblee (DNA) tijdens de begrotingsbehandeling. Verschillende leden hebben eerder vragen gesteld over de dienstverlening van de BvB’s, vooral in de ver gelegen gebieden.

“Het beleid van het ministerie is om de dienstverlening zo efficiënt en effectief mogelijk te verlenen waarbij aan de ene kant de burger tevreden is en aan de andere kant het personeel in geriefelijke ruimten zijn arbeid kan verrichten”, benadrukte Noersalim. Samen met de aannemers en het ministerie van Openbare Werken, wordt eraan gewerkt om de nieuwe BvB-gebouwen af te ronden.

Zowel Keshopersad Gangaram Panday (NDP) als Carl Breeveld (DOE) hebben nogmaals extra aandacht gevraagd voor het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) te Flora. “Het CBB-hoofdkantoor is verrot. Het personeel werkt in een zeer erbarmelijke sfeer, wat niet goed," zei het lid Gangaram Panday. "Het personeel is gemotiveerd om de samenleving ten dienste te zijn, maar ze moeten ook in een goede sfeer werken.”

Parlementariër Breeveld voegde daaraan toe dat er regelmatig onderhoud  moet worden gepleegd. “Ik zie inderdaad het achterstallig onderhoud op het hoofdkantoor waar het publiek zich dagelijks in moet bewegen. Het zijn massa’s van mensen en het kan beter. Het personeel doet echt zijn best en dat waarderen we." Hij vindt dat de werkomgeving echt moet verbeteren.

Volgens minister Noersalim heeft de technische dienst al een inspectie gedaan. “We zijn begonnen om de eerste fase met eigen personeel af te wikkelen”, laat de bewindsman weten.

NDP-parlementarier Aida Nading wist te vertellen dat de mensen op Stoelmanseiland voor elk wisje wasje naar het CBB in de stad moeten afreizen. Ze vindt dat de beloofde oplevering van de BvB aan het eind van het jaar te lang is. “De mensen vinden dat ze niet zo lang in het binnenland kunnen blijven om te werken. Er zijn twee personen in beeld gebracht om het werk van CBB te doen en ik heb gesproken met de minister. Deze personen hebben niets meer gehoord van Binnenlandse Zaken”, merkte ze op, doelend op het gemis van een BvB op Stoelmanseiland. “Het lokaal personeel wordt getraind en wij hebben eind van het jaar uitgetrokken om rekening te houden met onvoorziene zaken”, reageerde Noersalim.

Waarnemend NDP-fractievoorzitter Amzad Abdoel wilde weten hoe de voorbereidingen naar de verkiezingen van 2020 lopen. “We hebben een team. We zitten met uitdagingen en inmiddels zijn die opgelost. Dit alles in het kader van pre-electorale activiteiten naar de verkiezingen toe die door het ministerie worden gedaan”, was het vage antwoord van Noersalim. Hij heeft een verslag van de geplande activiteiten naar de verkiezingen toe, dat hij de DNA-leden zal toesturen.


Yvanka Ozir-Awailame

Tuesday 17 September
Monday 16 September
Sunday 15 September