Noersalim: ‘Kustwacht ís actief’
22 May, 04:11
foto
Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken. (Foto: Raoul Lith)


De kustwacht is sinds de aanname en de afkondiging van de Wet op de Kustwacht actief, benadrukt de minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim, dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA). Hij beantwoordt hiermee de vraag van DNA-lid Hans Sandjon (NDP) over de status van de Kustwacht.

Minister Noersalim legt uit dat de volledige inzet van de Kustwacht een proces is dat bestaat uit diverse fasen, waarvan enkele nog moeten worden uitgevoerd. Zo moeten de steunpunten Nickerie en Boskamp nog worden opgezet. Op grond van de nog goed te keuren formatieplan zal het personeel worden ingevuld en ook het organogram van de kustwacht. Verder wordt volgens de bewindsman gewerkt aan de uitbreiding van de walfaciliteiten en de natte infrastructuur van het hoofdkwartier. 

Noersalim geeft aan dat de Kustwacht én Staatsolie in maart van dit jaar een overeenkomst hebben getekend. De aanleiding hiervan is de near-shore drilling project, waarbij vanaf april 2019 acht exploitatieputten zullen worden geboord voor de Surinaamse kust. Er is een veiligheids- en calamiteitenplan opgezet voor het project om in te kunnen spelen op eventuele noodsituaties. De kustwacht zal hierbij een cruciale rol vervullen en om deze nog beter in staat te stellen haar werk te doen, zal Staatsolie een significante bijdrage leveren aan de upgrading van de walfaciliteiten, het materieel en apparatuur van de Kustwacht. 

In maart zijn twee vaartuigen van de Kustwacht getransporteerd naar de Ocea fabrieken in Frankrijk om deze te overhalen om de volledige goede operationele staat terug te krijgen. De boten worden in juni terugverwacht in Suriname. “Met betrekking tot de bescherming van onze wateren is de P201 in Suriname is. Dit vaartuig wordt uitsluitend ingezet voor het voeren van de wettelijke taken van de Kustwacht, waaronder de bewaking van de territoriale wateren, zoek- en reddingoperaties en medical evuations”, meldt de minister. Sinds april 2019 is de Kustwacht ook permanente aanwezig in onze wateren aan boord van een ingehuurd vaartuig om het tijdelijke gemis van de twee anderen op te vangen. 

Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) vraagt wat de volgende stap zal zijn, indien de Chinese trawlers na woensdag nog in onze wateren zijn. “Aan de hand van de reactie kan ik reageren, maar niet op iets wat nog niet gebeurd is. Alles doen wij in overeenstemming met het openbaar ministerie, deze wordt in geen geval erbuiten gehouden. We zullen ook niet in het openbaar alle strategieën prijsgeven”, laat de minister weten. Ook Edward Belfort (ABOP) wil weten hoe het kan dat deze schepen illegaal Suriname kunnen binnenvaren. Noersalim benadrukt dat bij het binnenvaren van de Surinaamse wateren, dit gebeurt onder begeleiding van een loods van de Maritieme Autoriteiten Suriname, dus kan het niet dat ze illegaal de rivier binnenvaren. 

Yvanka Ozir-Awailame

Tuesday 17 September
Monday 16 September
Sunday 15 September