Akiemboto zal intrekken concessie Grassalco onderzoeken
22 May, 00:00
foto
Minister Sergio Akiemboto luistert naar vragen van Assembleeleden. (Foto: Raoul Lith)


Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen krijgt ondersteuning van De Nationale Assemblee bij het onderzoek rond de intrekking en eventueel opnieuw toewijzing van concessies die toebehoorden aan NV Grassalco. Deze kwestie is aangezwengeld door Assembleelid Mahinder Jogi (VHP). Akiemboto stelde tijdens de begrotingsbehandeling dinsdag dat hij als toenmalige directeur van Grassalco tegen de intrekking was en ook in de huidige functie als minister is hij bij zijn standpunt gebleven. 

NPS-fractieleider Gregory Rusland voerde aan dat De Nationale Assemblee ondersteuning moet geven aan de minister in deze kwestie. Hij benadrukte dat er een grondig onderzoek moet worden ingesteld. Indien zaken niet volgens de wettelijke procedures zijn gegaan, moet deze kwestie teruggedraaid worden. Melvin Bouva die de vergadering op dat moment leidde, zei dat het college achter wet en recht staat. Dit is ook duidelijk naar voren gekomen in de kwestie van de Chinese fabrieksschepen. 

Akiemboto zei dat hij het traject van onderzoek zal inzetten en is blij met de ondersteuning. Hij merkte op dat hij het niet eens is met de wijze waarop de concessies zijn ingetrokken door zijn voorganger. Grassalco moet ook worden gecompenseerd hierin. De ingetrokken concessies, waaronder Lely Hills waar goud, diamant en andere delfstoffen rijkelijk voorkomen, is volgens Jogi aangevraagd door vijf ondernemers. Hij wil weten of de toenmalige minister Regilio Dodson op de valreep de concessies heeft verstrekt aan een ondernemer. 

Tuesday 17 September
Monday 16 September
Sunday 15 September