Voorzitter Kong Ngie Tong Sang overleden
22 May 2019, 02:22
foto
KNTS-voorzitter Thomson Cheung. (Foto: SCTV)


Cheung Chi Wo/Thomson Cheung (1954), voorzitter van de oudste Chinese vereniging in Suriname, Kong Ngie Tong Sang(KNTS), is maandagmiddag overleden in Miami, Florida. Hij was daar voor medische behandeling en is na een kortstondig ziekbed overleden, bevestigt zijn schoonbroer Dennis Lee tegenover Starnieuws.

Kort na Chinees Nieuwjaar in februari, voelde Cheung zich niet goed. Hij werd tweemaal opgenomen in het hospitaal. Het vermoeden was dengue in combinatie met Mexicaanse griep, vertelt Glenn Jong, die al twintig met hem bevriend is. Het ging steeds verder bergafwaarts en zijn familie besloot om hem met een ambulancevliegtuig naar de VS te vervoeren voor verdere behandeling. Daar bleek dat Cheung aan een zeldzame bloedziekte leed.

Cheung is jarenlang roulerend voorzitter geweest van de Suriname Chinese United Association (SCUA), de overkoepelende organisatie van veertien Chinese verenigingen van lokale Chinezen en de nieuwe stroom uit China. Hij heeft de scepter gezwaaid bij de Zwemvereniging de Witte Lotus en nadat hij jarenlang in het KNTS-bestuur had gezeten, nam hij de voorzittershamer voor de eerste maal over in 2013. Hij was medeoprichter van het KNTS-Suriname Chinese Televisie Station in 2008 en vervulde de directeursrol tot 2014.

Als SCUA-voorzitter heeft hij zich kritisch opgesteld naar het beleid van de regering. Hij liet zijn stem horen in kwesties als stroomverhogingen, huurprijzen in vreemde valuta, prijsopdrijvingen en koersschommelingen. Zo gaf hij aan het begin van de economische crisis tegenover Starnieuws aan, dat de SCUA samen met de winkeliers keek naar de overlevingskansen.

Hij noemde opties als winkelsluiting en een baan zoeken en verkoop van de winkel en de gelden in een andere sector investeren. “Dit is de vrije markt. If yu no man knapu, yu tapu, yu fadon”, zei hij toen. Hij voegde eraan toe dat er teveel winkels zijn die hetzelfde aanbieden, zoals supermarkten en bouwwinkels.  “Als we willen overleven en het land willen helpen opbouwen, dan moeten we diversifiëren.”

Cheung deed ook vaker een beroep op de overheid om strengere maatregelen met betrekking tot de toenemende verruwende criminaliteit en roofmoorden op Chinese winkeliers. Tegelijkertijd was hij tegen het criminaliteitsaanpak van toenmalige justitieminister Eugene van der San.  Die wilde een wetsaanvulling doen die Chinese winkeliers de mogelijkheid moest bieden om zelf op te treden tegen criminelen. Cheung had ook een ferm standpunt ingenomen in de jaguar-kwestie en vroeg Chinezen om zich te houden aan de Surinaamse wetten.

In verband met de herdenking van 160 jaar Chinese Vestiging in Suriname werd hij onderscheiden tot Officier in de Ere-Orde van de Palm. En op voordracht van de Chinese ambassade in Paramaribo mocht hij in China een medaille in ontvangst nemen voor zijn baanbrekende werk voor Overzeese Chinezen.

Jong beschrijft Cheung als een trouwe integere vriend. “Altijd rustig en een markante man met hart voor Chinezen. Hij was altijd ter beschikking voor zij die met problemen zaten.” Hij weet dat Thomson, geboren in Hong Kong als jongeman in 1973 naar Suriname kwam, met een Surinaamse Chinese trouwde en zijn ondernemingen begon.

Cheung was oprichter en directeur van Cheungs Sound & Vision, Computer Parts & Utilities, Cheungs Advertising en het reisbureau Traveland. Hij laat een vrouw, drie kinderen en twee kleinkinderen achter. Volgens zijn schoonbroer wordt hij vrijdag gecremeerd in Miami. Op 8 juni houdt KNTS een dienst voor hem, gevolgd door de bijzetting van zijn urn op de Chinese begraafplaats.
Advertenties