Chotkan: Uitbreiding luchthaven voor betere vliegveiligheid
21 May, 19:09
foto
Minister Vijay Chotkan van OWT&C. (Foto: Raoul Lith)


De huidige infrastructuur van de Johan Adolf Pengel Luchthaven voldoet niet aan de standaarden om de verwachte toestroom van personen en cargo te faciliteren. Deze informatie deelt de minister van Openbare Werken, Transport en Toerisme (OWT&C), Vijay Chotkan, tijdens de begrotingsbehandeling met De Nationale Assemblee. Hij verklaart hiermee waarom een infrastructurele investering van de luchthaven essentieel is. 

De bewindsman legt uit dat de uitbreiding van de luchthaven meer omvat dan de terminal uitbreiding. Hij noemt daarbij de bouw van een nieuwe terminal waarin de aankomst en vertrek zijn geïntegreerd, met een capaciteit om de voorspelde groei te kunnen accommoderen met vier air bridges, de zogenaamde slurfen, die volledig ingericht met het screeningsapparatuur, inchecksystemen volgens alle veiligheidsstandaarden. Op het parkeerplatform moeten vier vliegtuigen kunnen parkeren. Chotkan somt verder op: een full-length parallel taxibaan van 2.7 kilometer inclusief twee runway taxibanen; een nieuwe brandweerkazerne op een centrale positie ten opzichte van de baan; een omrastering volgens de veiligheidsstandaarden en de volledige technische aansluitingen en afwateringssystemen. 

“Binnen de upgrade van de vertrekruimte, waar nu aan gewerkt wordt, is een gebedsruimte geprojecteerd die bestemd zal zijn voor alle religies om daar gebruik van te maken”, laat de minister weten. Hij verwacht dat de commerciële vluchten zullen toenemen met de komst van Copa Airlines, de geplande groei van vliegmaatschappij Fly Always, het herstel van de SLM-vloot en de bevestigde toename van KLM en GOL vluchten per week. 

Chotkan informeert de leden dat een feasibilitystudy is gedaan en zij die kunnen inzien. “Om te voldoen aan de internationale standaarden zal de Johan Adolf Pengel Luchthaven verder worden afgebouwd. De uitbreiding wordt gefinancierd met een lening. Het streven is om de vliegveiligheid te verbeteren”. Op de begroting van het ministerie is ook de aanpak van de Nickerie luchthaven opgenomen. 

Yvanka Ozir-Awailame


Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September