Maduro stelt vervroegde parlementsverkiezingen voor
21 May 2019, 13:25
foto
President Maduro nam deel aan een mars die zijn herverkiezing een jaar geleden markeerde. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft voorgesteld de verkiezingen voor de oppositie-gecontroleerde Nationale Vergadering te vervroegen. Die verkiezingen moeten volgend jaar worden gehouden.  Parlementsvoorzitter Juan Guaidó heeft het voorstel afgewezen en zei dat het "een farce" was.

De twee mannen hebben elkaar sinds januari allerlei verwensingen naar het hoofd gegooid. Guaidó heeft zich in januari verklaard tot interim-president, omdat de herverkiezing van Maduro volgens hem frauduleus was.

Intussen worden in de Noorse hoofdstad Oslo gesprekken tussen beide partijen via internationale bemiddelaars gevoerd. President Maduro deed het voorstel terwijl hij een menigte aanhangers toesprak op de verjaardag van zijn herverkiezing in 2018. "Laten we verkiezingen houden [voor de Nationale Vergadering]. Laten we een vreedzame oplossing, electoraal, democratisch, constitutioneel hebben," pleitte hij. "We gaan onszelf op een electorale manier meten, we gaan verkiezingen voor de Nationale Assemblee houden," zei hij zonder een datum te noemen.

Maduro heeft in het verleden voorgesteld de verkiezingen voor de Nationale Vergadering te vervroegen, maar heeft er toen niet naar gehandeld. Grote menigten gekleed in rode T-shirts met het PSUV-logo van de regerende partij, hebben de woorden met gejuich en wapperende banners verwelkomd.

Reactie

Leden van de oppositie waren snel om het voorstel te bespotten. Carlos Vecchio, vertegenwoordiger van Guaidó in de VS, tweette [in het Spaans]: "@nicolasmaduro u bent het probleem, niet de Nationale Assemblee." Guaidó liet op Twitter weten dat ook hij tegen het voorstel is. Verwijzend naar de boycot door de oppositie van de presidentsverkiezingen in 2018, die Maduro won, schreef hij: "Op 20 mei 2018 hebben we laten zien dat we niet aan een klucht deelnemen.

"Een nieuwe farce zou de crisis waarin we ons bevinden alleen maar verslechteren. Alleen door een einde te maken aan de onrechtmatige bezitneming en met een duidelijke scheidsrechter zullen er vrije verkiezingen zijn," voegde hij eraan toe. Hij herhaalde de eis van de oppositie voor president Maduro om af te treden en  presidentsverkiezingen te houden.

De Nationale Assemblee is het wetgevende lichaam in Venezuela. Bij parlementsverkiezingen in 2016 hebben oppositiepartijen de meerderheid behaald en hebben ze sindsdien die positie behouden. Onder normale omstandigheden passen parlementen de wetgeving aan en keuren zij de overheidsbegroting goed.

De Nationale Vergadering werd echter buitenspel gezet toen president Maduro twee jaar geleden een Nationale Constituerende Vergadering bijeenriep. De Nationale Constituerende Vergadering bestaat uitsluitend uit regeringsgezinden en haar bevoegdheden vervangen die van de Nationale Vergadering.

Het werd ogenschijnlijk gecreëerd om een ​​nieuwe grondwet op te stellen, maar sinds het begon te vergaderen in augustus 2017, heeft het nog geen debat gevoerd over voorgestelde wijzigingen in de grondwet. In plaats daarvan ontnam het 14 leden van de Nationale Vergadering hun parlementaire immuniteit. Sommigen van hen zijn inmiddels gearresteerd op beschuldiging van verraad, terwijl anderen hun toevlucht hebben gezocht in buitenlandse ambassades.

Vergaderingen van de Nationale Constituerende Vergadering eindigen regelmatig met leden die "lang leve Maduro!" en andere slogans van de overheid scanderen.

Meer dan 50 landen, waaronder de VS en de meeste Latijns-Ameikaanse landen hebben Guaidó  erkend als interim-leider, maar Maduro behoudt de loyaliteit van de meeste militaire en belangrijke bondgenoten zoals China en Rusland.

Vorige maand leidde Guaidó een mislukte poging om een ​​militaire opstand tegen Maduro aan te wakkeren. Maduro heeft altijd gezegd dat Guiadó deel uitmaakt van een Amerikaanse staatsgreep tegen zijn regering.

Onder de regering van Maduro is de economie ingestort en zijn er wijdverspreide tekorten aan voedsel en medicijnen. Volgens het VN-vluchtelingenagentschap (UNHCR) zijn er momenteel wereldwijd ongeveer 3,7 miljoen vluchtelingen en migranten uit Venezuela. De organisatie stelde vandaag dat zij gelooft dat de meerderheid van degenen die het land ontvluchtten behoefte hadden aan internationale bescherming van vluchtelingen.

Afgelopen donderdag bleek dat oppositie en vertegenwoordigers van de regering naar Noorwegen waren gereisd om deel te nemen aan gesprekken om de crisis op te lossen. Guaidó heeft gezegd dat de besprekingen in de "verkennende fase" zijn en dat er geen persoonlijke ontmoetingen hebben plaatsgevonden.
Advertenties