Ferrier: Overeenkomsten met Fibos onder vergrootglas
21 May, 08:58
foto
Onderwijsminister Lilian Ferrier gaat in op subsidie aan Fibos. (Foto: Raoul Lith)


“De mensen in de districten zijn verontwaardigd en vragen waarvoor zij de ouderbijdrage betalen”,  heeft Onderwijsminister Lilian Ferrier in De Nationale Assemblee (DNA) maandag opgemerkt. In de komende maanden zullen het subsidiebeleid én de overeenkomsten die zijn gesloten met de scholen van de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos) nader bekeken worden, laat de minister optekenen. 

“De Fibos-scholen vragen de ouderbijdrage van SRD 250 en niet het ministerie, zodat ze hun scholen onderhouden en nu blijkt dat zij dat niet doen”, stelt Ferrier. Dit naar aanleiding van de vraag van Assembleelid Carl Breeveld (DOE) hoe het staat met de herstelwerkzaamheden van de school op Godo-olo, waar de lagere school van de Evangelische Broedergemeente (EBG) enige tijd geleden is ingestort. “De leiding van de plaatselijke bevolking heeft gezegd dat ze daar geen EBG-school meer willen. De mensen hebben wel de schoolbijdrage betaald, maar wat krijgen ze ervoor terug. Het plaatselijk onderwijsteam voelt zich zwaar in de steek gelaten door de EBG”, beantwoordt de minister.  

“Ik heb geen jaarverslagen gehad van wat er met de ouderbijdrage gebeurt. Wanneer we subsidie geven aan de Fibos-scholen voor 44.000 leerlingen en leerkrachten en zelfs hun operationele kosten betalen, moeten we echt gaan kijken wat we daarvoor terugkrijgen”, voert de minister aan. De oplossing voor het ministerie is om het hele subsidiebesluit van 1939 heel grondig te gaan herzien. 

In een verklaring laat Breeveld weten dat het niet eerlijk is als de minister de Fibos scholen op deze wijze bejegend. “De minister noemt bij herhaling dat SRD 305 miljoen aan subsidie aan Fibos- scholen beschikbaar wordt gesteld en zij wekt de indruk alsof deze scholen niet kunnen verantwoorden wat zij met de middelen doen. Volgens de minister zouden deze scholen vanuit de ouderbijdragen het onderhoud van de scholen ter hand moeten nemen. Er zijn verschillende inhoudelijke activiteiten die plaatsvinden waarbij de subsidiegelden worden aangewend zoals bijscholingsactiviteiten, bijzondere vieringen en educatieve projecten. Breeveld is van mening dat de minister het ook hierover zou moeten hebben”.

Yvanka Ozir-Awailame

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September