Chinese fabrieksschepen moeten uiterlijk woensdag weg zijn
20 May, 17:02
foto
De zes Chinese fabrieksschepen moeten uiterlijk woensdag de Surinaamse wateren verlaten.


De zes Chinese fabrieksschepen hebben tot woensdag de tijd om zich te verwijderen uit de Surinaamse wateren. Dit heeft minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken zojuist meegedeeld in De Nationale Assemblee. Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft op vragen van Assembleeleden duidelijk gemaakt dat er geen vergunning is verstrekt aan Ross National Fisheries. De boten voldoen niet aan de wettelijke vereisten. 

De boten zijn sinds november vorig jaar in Suriname. Dit op basis van een toestemmingsbrief die door de toenmalige directeur van LVV was verstrekt aan de ondernemer. Na inspectie is gebleken dat de boten niet voldoen aan de wettelijke voorschriften. De toenmalige minister van LVV, Lekhram Soerdjan, had al duidelijk gemaakt dat hij de wet strikt zou toepassen. 

Parmessar maakte het helder bij de beantwoording van de vragen hoe ver LVV kan gaan. De verdere acties om de boten te verwijderen, ligt bij Binnenlandse Zaken, waaronder de Kustwacht valt. Eerder had de Kustwacht samen met Justitie en Politie en LVV de kapitein en zijn tweede man binnengebracht. Dit na klachten van de sector dat er illegaal gevist werd. 

Het Openbaar Ministerie heeft na onderzoek de boot vrijgegeven en de kapitein en zijn tweede man in vrijheid gesteld. Niet is gebleken dat de boot illegaal had gevist. Met Ross National Fisheries is intussen gesproken. Het bedrijf heeft een week de tijd gekregen om ervoor te zorgen dat de boten de Surinaamse wateren verlaten. Tot zover is de zaak nu, deelde de minister mee. 


Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September